Intervju: Kvinnor särskilt utsatta i Iran

Marzieh Rasoul Zadeh kom till Sverige år 2004 som politisk flykting från Irans huvudstad Teheran. Marzieh har fått avslag på din asylsökan och Offensiv har träffat henne för en intervju där hon berättade om hur situationen ser ut i Iran och vilka faror som råder för henne om hon återvänder.

Marzieh börjar att berätta om kampen som studenter, fattiga och kvinnor för i landet men samtidigt om den repression de möter från staten.
– Situationen i Iran är väldigt allvarlig, yttrandefriheten existerar inte där. Studenter, fattiga och kvinnor har protesterat för frihet i landet men på grund av det får de fängelsestraff eller blir avrättade.

Hon berättar vidare om hur specifikt situationen för kvinnor råder i Iran.
– Kvinnor har inga rättigheter överhuvudtaget. Det är helt och hållet mannen som bestämmer över kvinnorna, vilket kränker de mest grundläggande mänskliga rättigheterna.

I Iran har det dessutom under senare tid stiftats en lag som säger att de som konverterar till en annan religion än islam ska straffas. Detta gör det ännu mer problematiskt för Marzieh att återvända till Iran då hon är en av dem som har konverterat till kristendomen.
– Med tanke på att jag både är politiskt aktiv i Sverige i gruppen ”Misstro oss inte” mot den iranska regimen, men även har konverterat till kristendomen kommer jag utan tvekan att bli bestraffad av regimen om jag återvänder, avslutar Marzieh med.

Amer Moha

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s