Kurdisk oppositionell riskerar utvisning

Fardin Vakeli från Kurdistan flydde till Sverige i början av 2008. Han var politiskt aktiv i Kurdistan i Komala och idag är han med i ”Misstro oss inte” för att även här i Sverige protestera mot regimen i Iran. Han har fått avslag på alla instanser av migrationsverket. Offensiv har träffat honom för en intervju.

Fardin börjar med att berätta om situationen i Iran vilket han flydde ifrån:
– Iran kan liknas vid ett stort fängelse där ingen får kritisera regimen. Även advokater, journalister och intellektuella blir utsatta för repressalier när de enbart kommenterar regimens förtryck mot folket.
Under intervjun visar Fardin upp ett foto på han och hans kamrater i Kurdistan, varav minst en av dem har fallit offer för regimens förtryck. Fardin menar att det finns en stor sannolikhet att han också blir en av dessa om han återvänder till Iran.

– Jag kommer antingen bli avrättad eller fängslad om jag utvisas från Sverige. Jag har redan varit fängslad i Iran under fyra års tid, och med tanke på att jag även här i Sverige protesterar mot regimen i Iran finns det ingen chans att jag skulle komma undan någon form av straff om jag återvänder.

 

Intervju av Amer Mohammed Ali

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s