Huvudlös privatisering i Alingsås

Fyra gruppbostäder, med plats för 24 personer med  olika typer av intellektuellt funktionshinder, i Alingsås riskerar att privatiseras, vilket mött hårt motstånd i kommunen bland anhöriga och personal.

Även facket har engagerat sig mot privatiseringen. Kommunal Alingsås ordförande meddelar att en majoritet av personalen beslutat att stanna inom kommunen, och inte gå över till en privat arbetsgivare. Det innebär att en privatisering av omsorgen leder till övertalighet.

– Att privatisera en verksamhet med en liten utsatt grupp vars handikapp gör dem oerhört känslig för förändringar är huvudlöst. Rättvisepartiet Socialisterna stödjer protesterna fullt ut, säger Stefan Berg, RS.

Utan tvekan följer en stor turbulens vid en så omfattande förändring som byte av huvudman. Dessutom blir sannolikt en övergång från offentlig till privat regi en försämring av servicen för brukarna och ett sämre arbetsklimat för de anställda. Definitivt är att det kommer påverka ungdomarna och de äldre negativt då de är känsliga för förändringar.

Färskt i minne finns skandalerna runt äldreboenden där privat vinstjakt satt de äldres säkerhet efter profiten. Det är det ökända företaget Attendo LSS AB som vill driva bostäderna. Att det inte finns något annat mål än att maximera vinsten är tydligt. Attendo säger sig kunna driva boendet men till lägre kostnad än kommunen. Det skulle inte vara möjligt utan försämrad service eller försämrad arbetsmöljö för de drygt 25 stödassistenterna.

Alingsås kommun driver idag tio liknande gruppbostäder med totalt 48 platser för de i behov av särskilt stöd med brukare på en ålder mellan 20 och 80 år. Tjänstemännen vid socialförvaltningen är de som utrett frågan och föreslagit till politikerna i socialnämnden att ”anta utmaningen”. Men i maj skickades förslaget på återremiss av socialnämnden och i veckan ska ärendet behandlas igen.

Med anledning av detta höjs protesterna och allt fler röster mot en privatisering av boendena. Anhöriga och personal har överlämnat en namninsamling till Alingsås kommun och man kommer organisera en demonstration tillsammans innan politikernas sammanträde, efter att Offensiv gått i tryck. De hoppas kunna stoppa privatiseringen genom att påverka politikerna i socialnämnden.

– De har aldrig besökt våra ungdomar och har hittills visat en skrämmande okunnighet om vad de ska fatta beslut om och vilka konsekvenserna blir. Det känns mycket oroande, säger Gun Christiansson, till GP.

Den valfrihet som borgarna talar så varmt om är bara en frihet att välja privat.

– Våra ungdomar varken kan eller får välja. De får helt enkelt finna sig i det beslut som fattas och bo kvar oavsett vem som driver bostäderna de bor i. De kan inte välja ett annat boende, konstaterar Lisbeth Håkansson, till GP.

Över hela landet behövs det nu ett uppror mot privatiseringar och vinster i välfärden. En seger mot den borgerliga majoriteten i Alingsås skulle vara ett steg på vägen.

Kristofer Lundberg

GP

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s