Våga vägra under 24 000!

En skara på 50 personer samlades utanför Sahlgrenska runt middag för att protester mot de låga sjuksköterskelönerna, med krav på en höjd ingångslön till 24 000 kronor.

Cie Rozenqvist talade från scenen:

– Vi jobbar i ett kvinnodominerat yrke och vi har inte fått lära oss att ställa krav. Men år 2012 så är sköterskeyrket inte ett kall längre. Vi ser att lönebildningen är helt ohållbar, 2015 kommer det att saknas 31 000 sjuksköterkor. Jag är värd minst 24 000 kronor!

Många av talarna återkom till hur viktiga sjuksköterskorna är, inte bara medicinskt utan med betoning på den tröst och trygghet som en patient behöver. Flera av talarna var patienter som delade med sig av just sådana erfarenheter. Många landade dock i slutsatsen att det är resurser det handlar om.

– SU måste tänka om sin personalpolitik. Både kommunala och privata arbetsgivare erbjuder högre ingångslön, säger Johanna Björklund som har en termin kvar av sin utbildning.

Cecilia Johansson och Karin Sindsjö, båda studenter, säger att man upplever stort stöd från de som redan börjat jobba.

– Ute på praktik så har jag inte mött någon sköterska som inte stödjer våra krav, de vinner också på höjda ingångslöner, säger Cecilia.

– Under bara två års studier så har bilden av SU ändrats. Här sker den mest avancerade vården men ändå vill vi inte jobba här, berättar Karin.

De berättelser från scenen som deltagarna i demonstrationen fick lyssna till gör det lätt att förstå stödet för studenternas krav, men frågan är också i allra högsta grad politisk. De senaste årens högerpolitik med skattesänkningar för de rika har drabbat kvinnliga arbetare i högre grad än manliga, i och med attackerna på a-kassa och sjukförsäkring. När Vårdförbundet förhandlar om löner så är deras motpart Sveriges Kommuner och Landsting där politiker sitter i ledningen. Så sent som i vintras gick regionsstyrelsen i Västra Götaland ut och talade mot lönehöjninger på grund av de besparingar som man planerar.

Därför kan inte kampen för högre löner och bättre villkor föras utan en politisk plattform, och fackförbunden behövs i arbetet. Vårdförbundets resurser och inflytande skulle kunna yfta studenternas löneuppror än högre och ge det större spridning än vad enskilda studenter kan göra.

– Vårdförbundet är för passivt, det är lite konstigt att enskilda studenter gör det här på sin fritid, konstaterade Karin Sindsjö.

– Det här är ett rent studentuppror, men vi stöder initiativet, säger Anne-Karin Höglund från Vårdförbundet.

– Vi är just nu i fredsplikt och därför kan vi inte strejka eller göra något sånt under den tiden. Vi har ingen möjlighet att starta eller uppvigla till protester i den här frågan, fortsätter hon.

Vårdförbundet gör just nu årets löneöversyn, men i frågan om ingångslön så håller arbetsgivaren fast vid den helt individuella lönesättningen, det finns alltså ingen miniminivå för ingångslönerna på SU. Det är löneöversynens resultat som avgör om förbundets avdelning kommer stödja att man säger upp avtalet i höst eller inte.

Vårdförbundet har alltså uttalat sitt stöd till upproret, men helt begränsat till ord.  För att vinna mark i kampen om mer resurser till vården, för att bemöta arbetsgivarnas argument om att ”får ni mer får de andra mindre” så krävs det en total enighet på sjukhusen, inte bara Sahlgrenska, utan i hela landet. Med facklig solidaritet mellan Vårdförbundet, Kommunal, Vision och Läkarförbundet skulle man effektivt kunna bygga broar mellan yrkesgrupperna och motarbeta den splittring som arbetsgivare och politiker försöker så.

Ingen av de Offensiv talar med tror att SU kommer kunna lösa bemanningen utan eftergifter till studenterna. Rättvisepartiet Socialisterna stödjer löneupprorets krav fullt ut och uppmanar andra att delta i protester till stöd för kraven, men även att lyfta krav på ett stopp på nedskärningarna.

Stefan Berg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s