Upprop för social välfärd: Röster från demonstrationen

Intervjuer från socialsekreterarnas fackliga demonstration.

Karin Rohlén och Sissel Larberg jobbar med missbruksvård i samarbete med de sociala myndigheterna och Polisen. De drabbas inte personligen av nedskärningarna men är på demonstrationen i solidaritet med sina kollegor.

– Vi ser hur det drabbar våra gemensamma klienter. Nedskärningarna gör att de inte får tag i sina handläggare när de behöver, de klienter som har större behov missas. Många sjuka hinner bli så pass illa däran innan de får hjälp så att de hamnar i slutenvården eller till och med kriminalvården innan de får hjälp.

– Det är inte socialsekreterarna som gör fel, det är arbetsbördan och resurserna det är fel på!

Anne Holmgren är socialsekreterare i SDF Angered, på Individ- och familjeomsorgen. Där kommer man dra in fyra tjänster i år, som ett led i nedskärningar på totalt runt 24 miljoner.

– Alla vet att insatser behövs tidigare, men det går inte när alla skär ner på stora områden. Nedskärningarna på skolorna försvårar samarbetet oss emellan eftersom de också blir överbelastade.

Kristina Andersson från Lundby menar att det är allvarligt när man skär i andra sektorer.

– I Lundby har man inte gett sig på myndighetsutövandet ännu, hos oss börjar man med kultursektorn istället. Men när det förebyggande arbetet försvinner så ökar problemen i stadsdelen. Vi behöver stå på oss och ropa högt. Det räcker inte att ledarsidorna skriver och att vår egen tidning Socialarbetaren gör det, vi måste nå ut mer!

Segal Muhamed från Lövgärdet var på demonstrationen för att prata om hur viktigt det är för unga med fungerande sociala myndigheter. Hon var ofta på fritidgården GUTS, som riktar sin verksamhet helt till tjejer.

– Fritidsgården är en frizon, den lärde mig att jag får synas och ta plats. Vi lovades nya lokaler men nu har vi väntat i månader. Vi får höra att vi ska ta plats men ständiga nedskärningar säger tvärtom.

Segal kopplar ihop nedskärningarna med klyfta mellan förort och innerstad.

– I en undersökning så sades det att min skola är en av de sämsta i Göteborg, men hur kan man jämföra Lövgärdet med en resursstark innerstadsskola, det är klart att vi inte kan tävla. Sluta skära ned på oss!

Eva Barron som också är med och demonstrerar jobbar på GUTS. Nedskärnignarna på fritidsgårdarna i Angered gör att man kommer behöva begränsa sina öppettider.

– Vi vet inte exakt hur det kommer drabba oss, men vi får inte anställa några timledare. Eftersom vi bara har 2,75 tjänster så gör det att vi inte kan ha öppet på kvällar i den utsträckning som vi behöver.

Stefan Berg

Kraftfull manifestation av socialsekreterare

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s