Kievs första Pride-parad blev aldrig av

Ukrainsk polis valde att stoppa Kievs första Pride-parad då man inte kunde garantera säkerheten för arrangörerna. De 150 poliserna var dock inte utrustade för att skydda paraden.

Cirka 1000 motdemonstranter som hade fått reda på paradens hemliga startplats hade samlats, och inga ansatser till att hålla dem ifrån Pride-deltagarna togs. Polisen hade aldrig för avsikt att skydda arrangörerna för paraden, något som även Amnesty pekar på i ett uttalande.
– Det har varit tydligt från första början att Kiev-polisen inte ville att marschen skulle genomföras. Deras ovilja att engagera sig i evenemanget och säkerställa tillräckliga säkerhetsåtgärder för att skydda demonstranterna gjorde att arrangörerna fruktade för sin egen säkerhet, säger Max Tucker som är kampanjarbetare för Amnesty i Ukraina. Även RFSL’s ordförande Ulrika Westerlund, som skulle delta i marschen, kritiserar polisen:

– Det är ju ett positivt tecken att man fick tillstånd att genomföra paraden, men det är ju inget värt om inte polisen säkerställer säkerheten.

När sedan ordföranden för Gay Forum for Ukraine, Svyatoslav Sheremet, skulle meddela att marschen inte blev av blev han våldsamt attackerad av nynazister, mitt framför kamerorna. Detta sker samtidigt som en parlamentarisk kommitté i förra veckan uttryckte stöd för ett lagförslag mot ”homosexuell propaganda”, ett förslag som är slående likt det som genomfördes i St Petersburg i februari.

Rättvisepartiet Socialisterna menar på att man inte kan lita till att staten och dess polismakt ska skydda kämpande aktivister, utan vi måste säkra våra egna rättigheter genom egen organsiering mot förtrycket. Det radikala gruvarbetarfacket Augusti 80 i Warzawa är ett bra exempel på detta: de har skyddat Pride-paraden där sedan 2007 genom att gå längsmed marschen med ”röda vakter” och därmed hållit högerextremisterna borta.

Som socialister vet vi att HBT-förtrycket kommer från samma källa som rasismen, kvinnoförtrycket och andra olika förtryck mot människor, från det rådande systemet. Den härskande klassen i Ukraina har inget som helst intresse av att skydda eller värna om HBT-personers rättigheter, den ser istället den växande rörelsen som ett hot mot dem. Det är därför de försöker slå ner så hårt mot HBT-rörelserna och de sociala rörelser som växer sig större i Ukraina och övriga Östeuropa för tillfället. Samtidigt har Migrationsverket i Sverige inga problem med att utvisa HBT-flyktingar, politiska flyktingar, sjuka, gamla och så vidare till hemska förhållanden: vi ska inte glömma av att det var till Ukraina de i oktober beslutade utvisa 91-åriga Ganna Chyzhevska, som är dement och med hjärtproblem, men som i sista stund stoppades tack vare den mediestorm som växte upp mot beslutet.

Det krävs att arbetarklassen i alla länder går samman för att bekämpa våldet och hatet mot alla förtryckta människor, organiserar sig i kamp och kanaliserar sin ilska mot systemet. Bara på det sättet kan förtryckarapparaten som är kapitalismen stoppas.

Robert Bielecki

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s