Ilska och frustration på boenden i Kortedala

Även demensvården är hårt pressad i Östra Göteborg, vittnar anställda om till RS under ett besök på en av stadsdelens äldreboenden med demensavdelning.

Vi har varit och pratat med två undersköterskor som jobbar på demensavdelningen. De berättar för oss att inga nedskärningar kommer att drabba deras avdelning eller personalen, men att man i samma hus redan har stängt två avdelningar. Från chefen har man fått information att 25 platser ska bort. Demensavdelningen hade nedskärningar för 7 år sedan, då skulle 14 platser bli till tio. Men just nu kan inte man dra in mer personal: de har inte tid så det räcker åt alla de boende. Utan förankring i verksamheten kommer det uppmaningar från chefer och politiker att man ska göra mer utevistelser och aktiviteter. Men verkligheten ser annorlunda ut.

– Vi har inte tillräckligt med personal för att kunna genom att föra detta. Många av de anställa har jobbat under hög stress och känt att de inte hinner med de äldre. Många har sjukskrivit sig. Det är ingen bra arbetsmiljö här.

Så uttrycker sig en av de undersköterskor vi pratade med. Så vad gör facket åt denna situation? Vi får samma svar dom andra arbetsplatserna vi har besökt.

– Det händer inget från facket. Man frågar efter svar om nedskärningarna men man får inga.

– Facket gör som arbetsgivaren vill, säger en annan i personalen.

En annan sak som de anställda gärna vill ha svar på är: Varför gör man dessa nedskärningar? Men personalen har inte fått några svar på det av sina chefer.

RS menar att man måste ta till vara på de anställda som vill protestera och kämpa i emot nedskärningarna. Vi manar till samordnade protester mot dessa otroligt stora nedskärningar som kommer att drabba Östra Göteborg. Det finns pengar och nu måste vi kämpa för dem.

Emma Öman

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s