Kvinnokamp mot hedersvåld

Den 23 maj deltog Rättvisepartiet Socialisterna i en manifestation mot hedersvåldet. RS var inbjudna till denna manifestation av Riksorganisationen glöm aldrig Pela och Fadime. Manifestationen samlade upp mot 100 deltagare. Manifestationer hölls även i Stockholm och Landskrona.

Med tal och talkörer ville man uppmärksamma det senaste mordet på 19-åriga Maria Baro, en kvinna som blev mördad av sin bror för att hon inte levde enligt ramarna för hur en ”riktig” kvinna ska vara. Talare på manifestationen manade till ett stopp dessa mord som sker i Sverige och över hela världen.

Klara Heydar talade för Rättvisepartiet Socialisterna och menade att denna form av hedersvåld är samma kvinnoförtryck som syns i samhället med bland annat våldtäkter som sker 55 gånger varje dag.

– Med ökade löneskillnader och en nedmontering av välfärden är kvinnor en av grupperna som drabbas hårdast då våldet mot dem ökar. Detta är alltså slutändan en kvinnofråga som bör kämpas med kamp på arbetsplatser, i facken, på skolorna och på gator och torg. Samtidigt bör kampen även tas mot systemet som föder våldet mot kvinnor.

Somliga talare på manifestationen menade felaktigt att våldet mot kvinnor ligger i en speciell religion och/eller kultur. ”Vi vanliga sekulariserade har svårt att förstå detta våld”, var det en som sa. Men förtrycket och våldet mot kvinnor påverkar alla, du är inte immun mot våldtäkter om du inte tillhör en specifik religion och inte heller att en viss religion har patent på våldet mot kvinnor. Du är inte immun mot de könsnormer i samhället du väntas följa om du inte tillhör en viss religion och du klarar dig inte undan horstämpel i skolan bara för att du tillhör en vit medelklass. Hedersförtrycket är en del av det patrialkala våldet som riktas mot kvinnor för att de är kvinnor oavsett bakgrund.

Precis som Klara även sa i sitt tal kräver vi i Rättvisepartiet Socialisterna mer pengar till kvinnojourer, rätten till att träna feministiskt självförsvar i skolan men framför allt en kamp underifrån mot den högerpolitik som med ökade klasskillnader och nedskärningar ökar våldet.

Minela Mahmutovic

20120523-223853.jpg

20120523-223902.jpg

20120523-223908.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.