Fortsatta protester mot Putins regim

Efter två dagars protester utanför ryska generalkonsulatet i Göteborg mottog generalkonsuln protestbrevet från Rättvisepartiet Socialisterna och CWI (Committee for a Workers’ International), efter att först ha kallat på polis.

Nyheten om att två medlemmar i den ryska sektionen av CWI arresterats gick ut fredagen den 18 maj, och igår den 21 maj samlades medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna för att lämna över ett protestbrev till konsulatet, med krav på de politiska fångarnas frigivelse. Men personalen vägrade, med resultatet att man stängde grinden så länge protesten pågick, under de två timmar som kontoret är öppet för bland annat visaansökningar.

Konsulatpersonalens försök att få polis att avbryta protesten i måndags misslyckades. Deras argument var att ”detta inte skulle tillåtas i Moskva”, men polisen kunde inte annat än konstatera att RS inte begick något lagbrott i och med protesten. RS kontaktade konsulatet och meddelade att protester kommer fortsätta till det att man mottagit brevet. Klockan 10 på tisdag morgon samlades tio RS-medlemmar för att göra ett nytt försök. Med plakat och talkörer pågick protesten i cirka 45 minuter innan generalkonsulten insåg att demonstrationen inte skulle sluta förrän man öppnat grindarna och tagit emot brevet. Besökare blev fast innanför grindarna och släpptes inte ut, samtidigt som en kö bildades med folk som inte släpptes in. Talkörer som ”Justice for the Russian workers – Justice now” och ”Free political prisoners – free them now” ekade mellan husväggarna i överklassens Örgryte.

När konsulatet misslyckats med att få hjälp från polis försökte man skrämma deltagarna genom att fotografera bilarnas registreringsskyltar och filma protesten.

De två ryska medlemmarna i CWI, Dmitrii Yerokhin och Kostya Zamurenko, har suttit fängslade sedan i fredags och situationen är oklar. De riskerar fängelsestraff på åtminstone upp till 15 dagar, eftersom de anses ha organiserat en fredlig tältprotest mot Putins korrupta regim. Att kravallpolisen beslagtog allt politiskt material tyder på att myndigheterna är oroade över ett allt större regimkritiskt engagemang bland unga och arbetare. Medlemmar i CWI har tidigare blivit misshandlade och arresterade av polis i samband med Pride-arrangemang i Moskva.

RS kommer följa händelseutvecklingen och vara beredda på större protester utanför generalkonsulatet.

Stefan Berg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s