Somalisk förening för första gången på Hammarkullekarnevalen

Hammarkullen har blivit världskänt för sin årliga karneval som fyller förorten med hundratals dansare och 40 000 åskådare. Under helgen den 25-27 maj kommer Hammarkullen återigen att fyllas av karnevaltåg, musik, dans och sång från hela världen.

Karnevalen har också marknad där lokala föreningar säljer mat från världens alla hörn, där trängs de bland etablerade företag som tre dagar per år kommer till Hammarkullen för att profitera på förortens befolkning något som karnevalsgeneralen öppnat dörren för. Men än så länge är de lokala föreningarna de som ger mest avtryck.

För första gången kommer somaliska föreningen Iftiin att delta med ett tält som säljer somalisk mat. På fredagen är det också afrikansk afton med bland annat somalisk sång och dans.

Offensiv träffar Mohammed Abdiaziz en av sju i styrelsen för föreningen som samlar omkring 200 ungdomar framförallt i Nordost. Föreningen Iftiin som betyder ljus på somaliska kommer att sälja sambosa – en traditionell somalisk rätt.

– Sambosa är en maträtt som tar tid att laga och det görs med omsorg och kärlek. Det positiva med detta är att vi unga somalier nu kliver fram och visar att vi finns. Somalier har bott här i 20 år, det finns omkring hundra familjer i Hammarkullen men vi har inte deltagit på karnevalen tidigare, säger Mohammed.

– Jag tror att den nya generationen somalier vågar mer än de äldre. Vi tar plats och vill visa upp somalisk mat och tradition med stolthet. På Karnevalen har det alltid funnits föreningar från Latinamerika, arabvärlden, asien men nu också den afrikanska kontinenten, berättar Mohammed.

Han förklarar också att det varit de äldre som haft föreningarna men att sedan man startade Iftiin så har ungdomar tagit mer plats. Vi vill visa upp somalisk tradition med stolthet och hoppas att detta öppnar dörren för fler somaliska föreningar att våga ta plats och bli en självklar del av karnevalen.

– Det vore kul om fler somalier också hade tält och hantverk på marknaden. Det bor många somalier i Hammarkullen, det finns en stor kunskap av hantverk och många säljer mellan varandra men det vore kul om vi med vårt initiativ öppnar dörren och ger inspiration att fler vågar delta på marknaden och visar upp vad vi har.

Intervju: Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s