Hot om chockhöjda hyror upprör

Stena Fastigheter som äger miljonprogramslägenheterna på Pennygången i Högsbohöjd vill höja hyrorna med 60 procent efter att ha lyxrenoverat.

Kritiken kommer från flera håll, men framförallt från de boende som idag protesterar mot det odemokratiska tillvägagångsättet. Det bildade Nätverket Pennygångens framtid vill att diskussionen kring renoveringen ska börja om från början med en dialog ihop med hyresgästerna – och man vill inte ha en lyxrenoveringe utan basrenovering och extra tillval, så att hyresgästerna har råd att kunna bo kvar.

Stena fastigheter räknar med att en tredjedel av hyresgästerna kommer behöva flytta efter den groteska hyreshöjningen, och man tar således ett stort steg mot en mer segregerad stad där förortens befolkning ständigt attackeras i ett krig som flyttar fronten längre och längre från centrum. Örjan Askerdal, en av de boende, berättar för GP att hans egen hyra för en fyrarummare på 83 kvadrat skulle höjas från 5 959 kronor till 9 798 kronor.

Högsbohöjd är inte ensamt om situationen. Göteborgs stad egen utredning ”Fattgia och rika – segregationen ökar” visar entydigt på en riktning. Roger Andersson, som är professor i kulturgeografi vid Uppsala universitet är en av författarna, och han lastar politikerna med ansvaret. Problematiken liknar enligt rapporten den i Mlmö och Stockholm:

– En sådan sak är de stora sociala och ekonomiska skillnaderna, som gör att segregationen ökar. En annan är det allt större trycket på bostadsmarknaden som leder till större klyftor mellan fattiga och rika, säger Andersson

Svaret är gemensam kamp för mer resurser och ett enande av de nätverk som bildas i Göteborgs förorter – med krav inte bara på att det byggs fler billiga hyresrätter och att renovering sker i samråd med de boende, utan också krav på en allmän upprustning och mer resurser till förorterna.

Stefan Berg

GP

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s