Kriget mot de boende i förorten trappas upp

Krismolnen sprider sig över flera stadsdelar i Göteborg – det är inte bara skolorna, som under en tid fått motta stor kritik inte bara från Skolinspektionen utan också från lärare, föräldrar, fackförbund och elever. Nu ska stadsdelsnämnden i Östra Göteborg besluta om nedskärningar på 40 miljoner kronor.

Redan innan beslutet fattats stormar kritiken fram från anställda inom socialtjänsten. I en artikel i GP den 27 april vittnar flera anställda om en repressiv kultur och förtroendet för ledningen är kört i botten. Man har svårt att se hur verksamheten ska kunna fungera efter nedskärningar på 20,6 miljoner. Summan motsvarar 21 tjänster och personalen ser enorma faror med att erfarna gruppchefer med ansvar för bland annat beslut om omhändertaganden och boendeplaceringar tvingas gå.

– Hur vill de att vi ska prioritera? Hur ska vi klara vårt jobb, säger en röst och en annan vittnar om att nyutexaminerad personal som anställs redan efter tre månader på jobbet är utslitna.

En grupp som är i farozonen är skolcoacherna, klubbas nedskärningarna igenom försvinner tre av sex coacher. Skolinspektionen har riktat kraftig kritik mot stadsdelen och konstaterat att 40 procent av eleverna lämnar grundskolan utan gymnasiebehörighet. Redan nu är det kö för att få hjälp av coacherna, något som naturligtvis kommer förvärras om attackerna inte stoppas.

”Det är de svagaste som förlorar” säger en socialtjänstanställd till GP. Även de äldre knuffas närmare ättestupan då förslaget även innehåller nedskärnignar på 19,7 miljoner på äldreomsorgen med resultatet att bland annat korttidsplatser och äldreboendeplatser försvinner. Man riktar också ett hårt slag mot en redan pressad personal och föreslår anställningsstopp trots ett behov av större personalstyrka.

Ett annat resultat av utsattheten i Kortedala och Bergsjön är att stadsdelen toppar listan över andelen tunga missbrukare i Göteborg – hela 14 procent bor i Öster, och enligt Brukarföreningen i Göteborg är det många barn som drabbas. Göteborgs kommuns första kartläggning på 13 år visar att drygt 1 700 tunga missbrukare bor i kommunen, och att 110 av dem lever tillsammans med sina barn. Men Brukarföreningen tvekar:

– Jag tycker det låter lågt. Vi har tvåhundra barn i vårt program, säger Petra Sonesson, ordförande, till Metro den 27 april.

Det var inte längesedan krigsrubriker basunerade ut bilder på brinnande bilvrak och polisbussar i andra Göteborgsförorter: Backa, Biskop och Frölunda. Om inte utvecklingen byter riktning i Kortedala och Bergsjön finns risken att vi komer få se liknande rubriker, fast med foton på Rymdtorget eller Kortedala torg. Och precis som i Biskopsgården så skulle lågorna stiga, inte från förstörd egendom utan i första hand från ungas ilska och frustration  över sin livssituation som präglas av årtionden av nedskärningar med nedgågna fritidsgårdar, större skolklasser, arbetslöshet och bostadsbrist.

Om inte något görs så gror hatet mot ett samhälle som vänt en ryggen, ett samhälle där rika blir rikare och fattiga fattigare, där det är ”de svagaste som förlorar”, som den anställda på socialtjänsten uppgivet konstaterar.

Rättvisepartiet Socialisterna står för en annan utveckling – en utveckling där vi tillsammans organiserar oss mot politiker och tjänstemän, och deras attacker på det som en gång var vår gemensamma välfärd. I Göteborg finns flera kampexempel – Pantrarna i Biskopsgården som utmanat politikerna och gått längre än att tagit strid för en fritidsgård genom att organsiera ungdomar. I Angered har uppslutningen kring protesterna mot skolnedskärningarna och fritidsverksamheten varit så god som total. Östra Göteborg behöver nu se liknande initiativ. Därför kommer Rättvisepartiet Socialisterna hålla torgmöte på Kortedala torg på torsdag, innan SDN-mötet kl 15.00 på Första Majgatan 2.

Även tidningen Nordost har rapporterat om Skolinspektionens kritik mot stadsdelens skolor och där fick även stadsdelsnämndens ordförande Anna Hedman (S) chans att uttala sig:

– Skolinspektionens tillsyn och kritik gör det väldigt tydligt var vi brister och att vi måste kraftsamla för att förbättra skolan i Östra Göteborg, säger hon men nämner inte de nedskärningar som man planerar att genomföra.

På den 1 maj arrangerar Socialdemokraterna tillsammans med stödpartiet V ”fest” på Rymdtorget i Bergsjön med fokus på barnfamiljer. Kommer Hedman diskutera nedskärningar med föräldrar vars barn har svårt i skolan och är i behov av hjälp från de hotade skolcoacherna, eller kommer hon likt sina kollegor i Angered försöka framställa sig som välfärdens försvarare, på den enda dag, förutom tiden innan riksdagsval, som partiet vågar sig ut på gator och torg?

Rättvisepartiet Socialisterna mobiliserar istället till en demonstration med uppmaning till fortsatt kamp mot nedskärningarna. RS ställer krav på en fullständig upprustning av förorten, med satsningar på miljonprogrammet i form av renovering och klimatanpassning. För att råda bot på trångboddhet och hemlöshet måste fler billiga hyresrätter byggas. De privata bostads- och förvaltningsbolag som inte sköter sig måste sättas under tvångsförvaltning, med målet att återkommunalisera bostadsbolagen och bygga upp en allmännytta som finns till för de boendes skull – under demokratisk kontroll. Massiva satsningar på skola, fritidsverksamhet, offentlig sektor, bostäder och jobb åt alla krävs för att ta tillbaka det som under decennier har stulits ifrån oss. I den här kampen behövs alla boende i förorterna, med uppslutning från föreningslivet, föräldragrupper på skolorna, hyresgästföreningarna och inte minst fackföreningar. Östra Göteborg måste följa Angereds exempel där 100-tals lärare och föräldrar tillsammans engagerat sig i en gemensam kamp mot nedskärningarna.

Stefan Berg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.