Wen Jiabao möttes av protester

Den kinesiska diktaturens representant Wen Jiabao möttes av flera protester då han besökte Göteborg under gårdagen.

20120424-090944.jpg

Redan vid Ostindiefararen möttes han av plakat och talkörer ”The Chinese regime has blood om their hands” och ”Down with the Chinese regime”. Från piren pumpade slagorden mot regimen som uppenbart stördes av protesten.

När den kinesiska dissidenten och politiska flyktingen Zhang Shujie på kinesiska inledde sitt ta direkt riktat mot Wen Jiabao blev det fart på de kinesiska agenterna. De sprang runt och visste inte vad de skulle göra. De försökte få den svenska polisen att beslagta högtalaren, men förgäves.

20120424-090243.jpg

20120424-094910.jpg

Zhang Shujie hade med sig en Oscar-statyett han önskade lämna över till Wen Jiabao för hans fantastiska skådespeleri om demokratiska reformer. Ett skådespel som de svenska makthavarna spelar med i.

20120424-084510.jpg

När Zhang Shujie talade försökte den Kinesiska regimens agenter fota och skrämma de protesterande. Men 15 medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna hade slagit en järnring runt Zhang och högtalaren.

20120424-084554.jpg

Protesten organiserades av Rättvisepartiet Socialisterna tillsammans med Chinaworker.info.

Stefan Berg, ordförande RS Göteborg, kritiserade de svenska politikernas roll:

– Anna Johansson, företrädare för S och självutnämnd talesperson för
de arbetare som inte är bjudna på lyxmiddag med bödeln från Peking,
kommer du ställa Wen Jiabao personligen till svars för de brott mot
mänskliga rättigheter han begår eller kommer du verka för att fler
fördelaktiga kontrakt kommer till skott mellan svenska storföretag och
kinesiska kapitalister?, frågade Stefan Berg retoriskt.

När den kinesiska diktaturen nu för tredje gången besöker Sverige står det politiska etablissemanget och finanskapitalet på kö för att få skaka hand med denna bödel.

När han anlände till Göteborg på måndagskvällen togs han emot av näringsminister Annie Lööf (C) och landshövding Lars Bäckström. Efter besöket på Ostindienfararen bar det av till Bäckström residens för lyxmiddag.

Här trängdes de, direktörerna och politikerna vid det socialdemokratiska partiet och högeralliansen.

Men de fick inte stå ostörda. Redan när bilkonvojen med Wen Jiabao och hans följeslagare anlände var protester redan inledda även här. Fortsatt irriterade fick de avnjuta sin middag till talkörer som ” Justice for Chinese workers – Justice now”.

Zhang Shujie som tvingades fly Kina i höstas efter att ha gripits som ett led i en offensiv mot oliktänkande, inte minst mot vänstern, inledd av Wen Jiabao regering för ett år sedan ville lämna över ett protestbrev men nekades av den svenska polisen.

Zhang fortsatte sin protest på tisdagen vid Volvo tillsammans med medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna. Wen Jiabao gjorde sin sista utflykt i Göteborg vid Volvo. Därefter flyger han sedan till Stockholm där han möter kung Carl XVI Gustaf och statsminister Fredrik Reinfeldt.
I huvudstaden är undertecknandet av olika avtal, såväl politiska som ekonomiska på dagordningen. Marknaden har inget intresse för demokrati och mänskliga rättigheter utan sätter vinsten före allt.

Rättvisepartiet Socialisterna har vid varje besök av de kinesiska bödlarnas diktatur tagit tillfället i akt och protesterat mot den långtgående allians som finns mellan den kinesiska diktaturen och svenska makthavare och kapitalister på bekostnad av arbetare och miljö.

Kristofer Lundberg

GP1 GP2 GP3 GP4 GFT

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s