Kinesisk demokratiaktivist protesterar när Wen Jiabao besöker Göteborg

Kinesisk demokratiaktivist protesterar när Wen Jiabao besöker Göteborg  – med en ”Oscar” för hans demokratihandling

När Kinas premiärminister Wen Jiabao kommer till Göteborg möts han av protester från den kinesiska dissidenten och politiska flyktingen Zhang Shujie, tillsammans med medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna och Committe for a Workers’ International (CWI).

Zhang, 24, är baserad i Sverige efter att ha flytt förföljelsen i Kina för sin politiska verksamhet. Han skriver för den av regimen förbjudna webbplatsen chinaworker.info vilka driver kampanjer för oberoende demokratiska fackföreningar i Kina. Zhang kommer att försöka träffa den besökande premiärministern och lämna över ett protestbrev mot stängningen av fler än 30 webbplatser från oppositionella vänstergrupper, och arresteringar av hundratals regimenkritiker, bloggare och aktivister.

Zhang har tagit med sig Oscar-statyetten på uppdrag av andra vänsterdissidenter, vilken han kommer att försöka ge till den kinesiska premiärministern.

”Premiärminister Wen är känd för sina tomma tal om demokratiska reformer samtidigt som hans regering ökar förtrycket”, säger Zhang. ”Svenska politiker och företag är alla birollsaktörer i denna storsäljande show – de vill att allmänheten ska tro att de bryr sig om demokrati och mänskliga rättigheter när de verkligen bara är intresserade av att tjäna mer pengar!”

Zhang Shujie härstammar från miljonstaden Chongqing, som idag är centrum för en allvarlig politisk maktkamp där den avsatte politikern Bo Xilai spelar en stor roll. Zhang tvingades fly Kina i höstas. Han hade gripits som ett led i en offensiv mot oliktänkande inledd av Wen Jiabao regering för ett år sedan, som svar på de revolutionära omvälvningarna i arabvärlden. Kinas säkerhetspolis hotade Zhang med upp till tio års fängelse för sina förbindelser med chinaworker.infos webbplats och CWI.

”I den nuvarande allvarliga maktkampen i Kina, så lovar premiärminister Wen nya politiska reformer och mer demokrati, men vi har hört det förut”, säger Zhang. ”Hur kommer det sig att hans ord aldrig motsvaras av handling? Tvärtom, regeringen blir mer repressiv och idag är det vänsteraktivister och de som kritiserar regeringens pro-rika politik som drabbas.”

Zhang påpekar att hans hemsida inte stöder Bo Xilais fraktion eller någon fraktion av det härskande kommunistpartiet:

”Riktiga demokratiska rättigheter måste vinnas genom masskamp underifrån. Jag tror på styrkan i de 99 procenten – de förtryckta massorna i Kina och runt om i världen. De är den enda kraften för verklig förändring”, säger Zhang.

GP GP2 DN SvD

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s