Mobilisering på Selma Lagerlöfs torg

I kampanjen för att rusta upp Göteborgs förorter och mot den nedskärningspolitik som de borgerliga partierna, inklusive Socialdemokraterna, bedriver så hade RS Biskopsgården ett torgmöte under lördagen i stadsdelen Backa för att fråga Backaborna vad de anser om sin samhällssituation och för att mobilisera till Förortsmarschen.

Sönderklottrade jalusier som dolde butikerna och patrullerande poliser på torget talar för vad stadsdelsnämnden har gjort för Backaborna efter oroligheterna som upprörde hela Göteborg. Det är inte mycket som har hänt för att föra Backa framåt, snarare har de lyckats avstanna hela utvecklingen. Förutom trafiken in och ut från Ica så fanns det inte många tecken på aktivitet när Rättvisepartiet Socialisterna besökte Selma Lagerlöfs Torg, i sin kampanj för att rusta upp förorterna.

Medlemmar i RS Biskopsgården har förankring i stadsdelen Backa och efter de oroligheter med våld, otrygghet och bränder som härjade förra året, så var vi på plats för att prata med boende om hur de ser på sin tillvaro och mobilisera till Förortsmarschen. Det finns en enorm medvetenhet hos boenden i Backa och det växer en frustration över den avveckling av verksamheter och sysselsättning som sker. Många är besvikna över hur lite som görs, dels för att göra torget mer attraktivt för de boende, men också för ungdomarna. En dam som besökte det röda RS-tältet var glad över att någon uppmärksammar det ohållbara klimatet.

– Jag försvarar inte ungdomarnas handlingar, men jag förstår deras frustration och varför de agerar som de gör. Vi måste engagera oss i ungdomarna och få dem att rikta sin frustration mot politikerna istället, menade hon.

Precis som i andra stadsdelar så utlokaliseras fler och fler verksamheter även i Backa och de boende är rädda för att det snart inte finns något kvar i stadsdelen. När RS delade ut flygblad och sålde Offensiv möttes vi av många röster som var trötta på den ohållbara utvecklingen. De ser den statliga rasismen som råder och de ökade klassklyftorna och många höll med om att det är hög tid för en förändring.

– Att förorterna tillsammans reser sig och deltar på onsdag är en viktig del i att sätta press på politikerna, sa en boende som ansåg att Förortsmarschen är ett bra initiativ.

RS Biskopsgården sålde många exemplar av Offensiv och annat material och samlade in över 400 kr i bidrag för ett förortsuppror. Det är ingen tvekan om att det råder en brist på alternativ för boende i Backa, som ger svar på det klasshat som växer fram ur nedrustningspolitiken. RS planerar att göra fler besök i stadsdelen under de närmsta månaderna och slå rot även på Norra Hisingen.

Caroline Holmgren

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s