RS på romernas internationella dag

Den 8 april firas romernas internationella dag, och på Gustaf Adolfs torg samlades flera olika romska föreningar för att fira tillsammans. Flera av talarna påpekade vikten av att vara eniga.

Baghir Kwiek, ordförande för föreningen Romer för kulturell utveckling, arrangör för dagen var en av de som önskade deltagarna välkomna på torget.

Ingrid Schöler, Rädda Barnen, höll ett tal som påminde om att även om romers rättigheter inte är lika hotade i Sverige så finns det mycket kvar att göra:

– Att romer är erkända som etnisk minoritet sedan tio år tillbaka är bra, men Migrationsverket diskriminerar fortfarande gruppen. Många romer har svårt att driva sina egna asylfall och vardagsdiskrimineringen är fortfarande vanlig.

Hon påpekade också att ensamkommande romska flyktingbarn från Serbien sällan beviljas asyl, 2010 fick inget av de 100 barn som kom till Sverige asyl.

Efter en traditionell ljusceremoni vid Lejontrappan i Brunnsparken gick man samlat till Röhsska museét där firandet fortsatte med mat, dryck, tal och underhållning. Bland annat bjöds det på romsk jazz, traditionell romsk musik och finsk tango.

Nori Selim från föreningen Svarta Safiren i Bergsjön pratade med Offensiv.

– Den här dagen är viktig eftersom den identifierar romerna som en nation. Vi är världsmedborgare: Vi har levt nationslöst i 1 500 år, i Göteborg har det funnits romer i  500 år, och det är viktigt att vi kan hålla ihop.

– Rättvisepartiet Socialisterna är glada för att vi bjudits in och ser fram emot ett större samarbete med de romska föreningarna i Göteborg, sa Denny Jovanovic, en av RS representanter på evenemanget.

Stefan Berg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s