Det handlar om vilken skola vi vill ha

I grund och botten handlar kampen om skolan i Angered om mer än omorganiseringar och skolnedläggningar. Det handlar om kampen för en likvärdig och bra skola för alla. Idag kan man säga: Säg mig vilken skola du går på och jag ska säga dig vilka betyg du får.

Skillnaderna mellan skolorna idag är inte bara mellan förort och innerstad, det handlar lika mycket om stad och landsbygd.
Friskoleeländet håller på att slå sönder den svenska skolan.
Vi föräldrar vittnar dagligen om vilket fantastiskt jobb lärarna gör. De kämpar dag ut och dag in för att verksamheten ska gå ihop. De kämpar för att göra det bästa för våra barn och dess framtid, men de får inte redskap och resurser för att klara av arbetet.

Skolan håller på att trasas sönder. Den slås sönder av en nyliberal politik där man helt och hållet glömt att utbildning är till för att öka kunskap och istället handlar om att göra vinst. Våra barn har blivit en handelsvara på den öppna marknaden.
I Göteborg är Socialdemokraterna ansvariga för den massiva skolslakten. Inte minst i arbetarstadsdelen Angered har man helt glömt bort dess ideologiska riktlinje, där bygget av välfärdsstaten skulle möjliggöra för alla barn att få samma chans i livet och gå vidare in i vuxenlivet med en bra och likvärdig skola.
Den skola som skulle ge alla elever samma chans och där klasserna inte var större än att en lärare klarade av det, är ett minne blott. Kvar är en slaktad verksamhet som måste rustas upp.
Skolans försämring började i samband med 1990-talets ofantliga budgetåtstramningar, där nedskärningarna slog sönder skolmodellen. Samtidigt decentraliserades skolan i och med kommunaliseringen. På så sätt frånsade sig staten sitt ansvar och det blev upp till kommunerna att sköta skolan. I de större städerna lämnade kommunerna över makten till stadsdelsnämnder utan demokratisk förankring.
Samtidigt tog riskkapitalister och marknadskrafter över ansvaret för en stor del av utbildning en. Deras mål är vinster, vinster av skattepengar.
Det har under en 20-årsperiod ägt rum ett ensidigt ideolo giskt klasskrig mot skolan, där vinnarna är aktiemarknaden på börsen och förlorarna våra barn.
Efter ständiga nedskärningar och privatiseringar ser vi resultatet: Elevernas resultat sjunker stadigt i de internationella mätningarna.
Det är dags för ett landsomfattande skoluppror.
Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund borde gå i täten för detta. Är de inte beredda att ta sitt ansvar, är det upp till föräldrar och lärare tillsammans med elever att anta den rollen.
En fackledning som inte är beredd att kämpa bör kliva åt sidan och lämna plats för de som är beredda att ta striden.

I Angered har detta börjat gro. Med motståndsveckan i mitten av april, reser sig befolkningen under parollen ”Nu är det nog!”.

Kristofer Lundberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s