Intervju: ”Vi måste protestera mot mer än Bovista”

Under flera år har Bovista som förvaltar drygt 500 lägenheter i Bergsjön, Göteborg blivit hårt kritiserade. Redan under 2007 så blev det uppmärksammat att ett flertal lägenheter haft stora problem med fukt- och mögelskador – problem som än idag kvarstår.

Familjen Farag, en av de många drabbade i området, tog själva kontakt med Offensiv och beskriver en mardrömsliknande situation:

– Samtliga av mina fyra barn har problem med svår astma. Vi har till och med ett läkarintyg på detta, säger Gihan Farag, samtidigt som hon visar upp att fläkten drar in odör i lägenheten istället för att suga ut.

 

Familjen har bott i Bergsjön i snart tio år och beskriver att det sedan flytten till lägenheten funnits uppenbara problem som Bovista ignorerat.

– Bovista har under flera år lovat att ordna flera av problemen, men det har i slutändan ändå inte blivit fixat. Vid ett tillfälle så lovade Bovista att åtgärda problem, men efter en period så förnekade de att de lovat, och när representanten från Hyresgästföreningen till och med bevittnat löftet så kallades han för lögnare!

När klagomål kommit till Bovista har de vid ett flertal tillfällen uppmanat folk att flytta istället för att tillgodose de behov som finns. Detta är ett resultat av den bostadsmarknad som finns i Sverige. Privata hyresvärdar har råd att ha denna arroganta nonchalans mot sina hyresgäster då de vet att det är extremt svårt att få en lägenhet idag och att de skulle kunna få nya hyresgäster väldigt snabbt, då det i genomsnitt är 800 sökande per lägenhet i Göteborg.

I en rundtur visar Gihan och hennes familj hur lägenheten har flera problem som behöver åtgärdas, bland annat finns det stora sprickor i golvet, tapet som flagnat, toalettens väggar har familjen själv målat om efter att Bovista vägrat göra detta och toalettstolen läcker ut smutsigt vatten varje gång man spolar. Bovista uppger till familjen att de ska åtgärda detta först 2015. Även kylskåpet behöver åtgärdas då det är mögligt runt listerna.

Gihan betonar under intervjuns gång att Bergsjön som förort har väldigt dåliga sociala förhållanden – bland annat med försämringarna på skola och dagis. Lekplatsernas sand är smutsig och gågatorna städas inte.

 – Det krävs att vi inte bara protesterar mot Bovista, utan mot hela den sorts linje politiker och företag har mot Bergsjön. Det är inte konstigt att det blir oroligt på gatorna när folk lever i misär och utsätts för den här attityden, framförallt bland unga, berättar Gihan.

Rättvisepartiet Socialisterna Kortedala/Bergsjön kommer att kämpa för att Bovistas lägenheter ska tvångsförvaltas av kommunen, men också att hyran sänks och bostäderna renoveras. För att inte skandalföretag som Bovista ska kunna köra med dessa skurkmetoder mot boende krävs också nya billiga hyresrätter.

Bovistas skandalösa agerande tillåts på grund av det som Gihan säger, nämligen det politiska etablissemangets åtgärder mot förorten. Behovet av en organisering av förortens invånare behövs mer och mer – det är hög tid att förorten reser sig!

Rättvisepartiet Socialisterna kräver:

 • Tvångsförvalta bostäderna
 • Kommunalisera bostadsbolagen under hyresgästernas demokratiska kontroll
 •  Förstatliga byggbolagen och bankerna
 •  Renovera och klimatanpassa bostäderna – bostad åt alla
 •  Sänk hyrorna – bygg billiga hyresrätter
 •  För en kämpande Hyresgästförening

Linnéa Wallberg

Amer Mohammed Ali

GP

Annonser

En reaktion på ”Intervju: ”Vi måste protestera mot mer än Bovista”

 1. Mikael Therén

  Denna fråga som är stor & viktig, men som helt nonchaleras av journalister & högerns intellektuellt havererade så kallade politik som till stora delar bygger på fördommar & floskler, omfattar hela landet! Samtliga så kallade ”privata hyresvärdar” (som igentligen inte ens gjort sig förtjänta av namnet ”värd”) misssköter sina fastigheter med obefintliga insatser för att, exempelvis, tillse värme målning & lagning, ordna med säkerhet i fastigheterna … listan skulle kunna göras kilometerlång… suck…
  Det talas mycket om ”segregation” men problemet är långt värre & omfattar betydligt fler punkter än så! I allt fler fall kan även ”fara för allmän säkerhet & hälsa” inkluderas! En stor del hyresvärdar skulle överhuvudtaget inte ens få komma nära ett ”ägande” av några fastigheter – de skulle inte ens få ha besittning över en liten jordhåla! Jag vet inte & kan överhuvudtaget inte inse några som helst fördelar med ”privata hyresvärdar” endast den totala motsatsen! Ser inte politikerna & ”Hyresgästföreningen” förfallet? Åtminstone ”Hyresgästföreningen” skulle väl kunna sätta fart med aktioner av mer omfattande slag – det är bara en kort tid kvar innan boendet för allt fler människor utgör en överhängande fara för lv, egendom & lem! Denna ”Hyresgästförening” tycks i allt mer gå i ”värdarnas” kjoltyg än de anstränger sig för att göra något positivt för sina medlemmar!
  Det ÄR tid att skapa ett nytt & mer ”användarvänlig” verktyg för hyresgästerna! Ett som inte bara totalt nonchalerar medlemmarnas faktiska situation! En NY rörelse för folket av folket! I SANN demokratisk anda!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s