Protester kan inte vänta – stoppa vårdnedskärningarna

I december klubbades nedskärningar på 250 miljoner kronor, efter ett par månader av hemlighetsmakeri och ordböjande, så lanserar nu Västragötalandsregionen drakoniska sparkrav för 2013 – 900 miljoner kronor måste sparas och politikerna vässar slaktknivarna.

I slutet av 2011 pratade man om effektiviseringar och beslutade efter en period av förvirring om nedskärningar utan att ha presenterat någon konsekvens- eller riskanalys. Nu, tre månader in i det nya året så avslöjar Vårdfokus att 900 miljoner ska sparas ”för att få ekonomin i balans”.

Ann-Sofi Lodin, regiondirektör, säger att orsaken är för stora underskott och att det som väntar är personalminskningar, färre vårdplatser, färre vårdplatser och ”effektiviseringar på läkemedelsområdet.” Fler åtgärder kommer krävas men Lodin kan i dagsläget inte svara på vilka. Vårdförbundets ordförande i  Västra Götaland, Marita Tenggrens kommentar är talande för hur det fackliga arbetsklimatet ser ut i regionen:

– Det är en soppa och vi vet inte hur det blir, säger hon.

För att maskera nedskärningarna lanserar man samtidigt några så kallade satsningar på bland annat NU-sjukvården och SÄS. En avledande manöver som inte kan liknas vid något annat än ett plåster för att bota en cancersvulst.

– Västra Götalandsregionens och verksamheternas prioritering måste i nuläget ligga på ekonomi i balans samt utveckling och regiongemensamt ansvar för att hitta nya arbetsformer inom vården, citeras Ann-Sofi Lodin på Västragötalandsregionens hemsida, och nämner ingenting om de tidigare fem åren av konstanta nedskärningar och attacker på vårdkvalitet och arbetsmiljö.

När Lodin tillträdde förra året kritiserades hon från olika håll för sin lön – hon ersätts med 170 000 kronor i månaden, alltså 30 000 kronor mer än vad statsministern tjänar. Lönen motsvarar vad sju sjuksköterskor skulle kosta i månaden.

Samtidigt som framtida nedskärningar avslöjats så rapporterar Vårdfokus om den fortsatt försämrade arbetsmiljön. Bland annat som en följd av en ickefungerande intern bemanningsmodell är övertidsuttaget högt. Under 2011 gjordes 6 000 beställningar till bemanningen men inte mer än hälften kunde tillgodoses. Anställningsstoppet som infördes i höstas har ytterligare drygat ut övertiden för fast anställd personal. Kritiken möts dock med kalla handen från den ständigt blundande ledningen. Elisabeth Flygare, Vårdförbundet, menar att arbetsgivaren satt i system att inte ringa in personal från bemanningen om de .

– Om det är så att vikarier inte erbjuds uppdrag så är det ingen medveten handling för att undvika fastanställning, säger Lars Rydhede som är personalchef. Han avvisar även kritiken från Arbetsmiljöverket och säger att ”arbetsmiljön på Sahlgrenska inte är generellt dålig, även om arbetsbelastningen ibland är hög”.

De extraavdelningar man infört för att motverka de ständigt förekommande överbeläggningarna var tänkta att bemannas med extrapersonal, men ofta är det ordinarie personal som ta rut övertid på dem, med följden att arbetsmiljön försämras.

– Det är som med precis alla andra förslag, de är förberedda för att röstas igenom, och man försöker göra det utan insyn från fack och personal, säger en anställd som Offensiv pratat med.

900 miljoner kronor i besparingar är en summa vars konsekvenser är omöjliga att förutse. Så gott som all verksamhet på SU har under flera års tid frestats till bristningsgränsen och personalen vittnar om allt större stressrelaterade problem. Som Rättvisepartiet Socialisterna lyft fram i sin kampanj för vården så krävs det stora protester nu, med full facklig mobilisering från Vårdförbundet, Kommunal, Läkarförbundet och Vision. Tystnaden måste brytas och samtliga anställda måste erbjudas det som krävs för att stoppa attackerna på vår gemensamma välfärd.

Stafettpinnen som Vårdreform lämnade i höstas med de rikstäckande protesterna måste nu tas upp av en ny rörelse som på allvar ställer krav på upprustning istället för nedskärning som behövs för att resa ett motstånd.

Stefan Berg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s