Våldtäkter speglar samhället

En man som begår våldtäkt idag blir i de flesta fall friad i rätten och endast varannan man blir förhörd. Detta sällan på grund av att domaren inte tvivlar på att våldtäkten har ägt rum, utan för att kvinnan antingen förtjänat det eller inte har varit tydlig med sin förklaring av händelsen. Hur våldtäktsfall hanteras inom rättsväsendet speglar det ojämställda samhället vi lever i då det i rätten ofta är kvinnan som har bevisbördan och blir ifrågasatt.

Metro rapporterar onsdagen den 28 mars om en domare vid Attunda tingsrätt som två gånger har blivit JO-anmäld för kränkning av kvinnor i rätten då han bland annat har uttalat sig om att en kvinna förtjänade att bli slagen då hon inte svarade på mannens samtal i telefon. Det handlar alltså inte bara om våldtäktsfall utan slag eller verbala kränkningar är exempel på fall som är svåra att vinna i rätten för den utsatte (om det överhuvudtaget kommer upp i rättssalen). Våldet mot kvinnor existerar på grund av den könsmaktordning som råder i samhället och den högerpolitik som med ökade klasskillnader och nedskärningar inom offentlig sektor har skapat ett hårdare samhällsklimat med kvinnor som en av grupperna som får ta den hårdaste smällen av detta.

Samtidigt ser domstolsväsendet till att upprätthålla förtrycket då man diskriminerar kvinnor även i rättssalen. Det är inte nog med att man som kvinna blir ifrågasatt i domstolen, om du dessutom är funktionsnedsatt blir du dubbelt så förtryckt. Dagens Nyheter (DN) publicerade en ledarartikel den 23 mars om ett fall förra året då en 17-årig kvinna med aspbergers anmälde att hon hade blivit våldtagen. Mannen förhördes och tingsrätten gav honom två års fängelse som straff, men i hovrätten friades han. Hovrätten sa att det fanns tillräckligt med bevis på att den unga kvinnan hade blivit sexuellt utnyttjad men det som fick mannen att bli friad var att kvinnans ”uttrycksformer kan ha varit svårtolkade” (med andra ord: att mannen som våldtog inte förstod att kvinnan inte ville). De två fall ovan är bara exempel på många. Det som binder dem samman är att det är kvinnorna som blir ifrågasatta, men är du funktionsnedsatt, tillhör en viss ålder eller etnicitet ökar dina chanser att du blir betvivlad. Rättvisepartiet Socialisterna kräver att sexistiska, rasistiska och reaktionära domare avsätts, vi kräver ökat stöd till kvinnojourer och rätt till självförsvarsutbildning till alla.

Samtidigt menar RS att det som i slutändan kan ändra på situationen är en gräsrotsrörelse som underifrån sätter grav på rättsväsendet, kräver höjda kvinnolöner och lika lön oavsett kön, mer resurser till den offentliga sektorn med mera.

Minela Mahmutovic

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s