S sätter stopp för servicekontor i Angered

Arbetet för att försvara servicekontoret i Angered stöter på nya problem då Socialdemokratiskt styrda Göteborgs kommun säger nej till ett förslag om att påverka de ansvariga myndigheterna. Samtidigt trappas kampen mot förortens nedrustningar upp.

Som vi tidigare rapporterat om ska Angereds servicekontor enligt beslut från Skatteverket, som är huvudman i ärendet, stängas ner och flytta in till Rosenlund i centrala Göteborg. Detta har mötts av stort missnöje bland befolkningen i stadsdelen, eftersom beslutet inte har någon som helst förankring i området. Beslutet visar även hur splittrat Socialdemokraterna är som parti, då några inom S lokalt försökt arbeta för att få servicekontoret att stanna medan andra vill flytta in det till Rosenlund. Socialdemokraterna säger i princip nej till ett förslag som har tagit start från gräsrötter i deras eget parti!

Nu när förslaget har slagits ner säger sig politikerna ”inte veta hur de ska gå vidare”. Mats Arnsmar (S), kommunalråd, vill mena på att deras nej beror på att det inte finns något att göra åt saken. ”..de har bestämt sig för att inte vara kvar. Vi uppfattar det inte som förhandlingsbart” säger han om deras träff med skattemyndigheten.

Men problemet rotar sig i grunden i att det samhällssystem vi har idag är djupt odemokratiskt: ett toppstyrt, byråkratiskt system där liten hänsyn tas till den breda massan av människor som drabbas. Detta visar sig inte minst i kampen mot skolnedskärningarna i Angered, där beslutet klubbades igenom av Socialdemokraterna och Moderaterna utan hänsyn och helt över huvudet på föräldrar, lärare, elever och boende i området. Det finns inget intresse av politikerna att satsa på Göteborgs förorter. I Angered har den sociala nedrustningen pågått i många år, särskilt i Hammarkullen där vårdcentralen, posten, BVC och apotek har försvunnit, för att bara nämna några exempel.

Det är dock oerhört viktigt att visa på att kamp lönar sig. Massrörelser har tidigare stoppat nedskärningar mot arbetarklassen och nedläggningar av fritidsgårdar, bibliotek, skolor, folkhögskolor etc runtom i Göteborg och hela Sverige. Därför är det väldigt viktigt att fortsätta kämpa, och Förortsmarchen blir ett viktigt initiativ i kampen.

Den 19e april kommer förorten marschera in mot Gustafs Adolfs torg med start klockan 13.oo för att sätta press på politiker och få ett stopp mot den sociala nedrustningen som sker i Göteborgs förorter. Initiativet har bred förankring i hela Angered. Där och då kommer kampen för skolorna, lotsarna, servicekontoret, fritidsgårdarna m.m att banka på kommunens portar.

Rättvisepartiet Socialisterna är en del av denna rörelse och kommer fortsätta att kämpa varje dag fram tills dess och varje dag efter det för kampen för en upprustning av förorterna. Nu är det nog!

Robert Bielecki

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s