”Protesterna ger hopp och styrka”

Jessica Pettersson är fembarnsmor och kan utan tvekan säga att hon har god insyn i Hammarkullens skolor. Hon har två barn i skolan, en som är påväg in och en som nyligen har gått ut nian. Offensiv träffar henne i köket i lägenheten på Bredfjällsgatan med uppsikt över Hammarkulleskolans skolgård, där barnen idag går.

Jessica hör till de eldsjälar som från dag ett kämpat mot nedskärningarna, skolnedläggelserna och omorganiseringarna och hon är märkbart förbannad på hela processen. hon har bott i Hammarkullen i åtta år och sett hur området förändrats och rektorerna kommit och gått på Hammarkulleskolan.

– När jag flyttade hit fanns allt, ett levande torg, butik, barnavårdcentral, barnmedicin, vårdcentral, post och kassaservice. Idag finns inget av det kvar. Idag står torget står tomt och öde, konstaterar Jessica.

Vad hon anser om den socialdemokratiska överenskommelsen med moderaterna i frågan om Angereds skolor går inte att ta miste på.

– Det är fördjävligt, jag finner inga ord för detta vansinne. Jag var med på de möten som politiker och tjänstemän kallar dialogmöten, men inte ett ljud om detta yttrades då. Ingenting av det som vi föräldrar lyfte fram har tagits med, säger Jessica.

Hela processen om hur skolorna ska spara pengar har påverkat området.

– Lärare och rektorer mår skit, de är helt överkörda. Rektorernas önskemål har de inte tagits hänsyn till. De flyttar runt rektorerna mot deras vilja, berättar hon.

Mitt i denna cirkus fick föräldrar hem information om att de skulle göra sitt skolval. Många har sedan dess sökt sig till andra skolor utanför Angered.

– Jag har inte sökt någon annan skola, jag kämpar för att riva upp beslutet. Jag vill ha mina barn i Hammarkullen. Men hur ska jag ha kunnat göra ett val, när papprena skulle skickas in hade inte rektorer utsetts, pedagogisk inriktning inte valts, inga lärare visste var de skulle och till det skulle vi föräldrar göra ett val om vilken skola vi skulle välja, jag lämnade in min ansökan på samma sätt som jag fått informationen, på ett blankt papper, berättar Jessica, samtidigt som sonen kommer in i köket.

– De tänker inte på de stora barnen, säger hon och tittar på sonen, visst kommer det bli bra för de små och de som får förskolor. Men det är inte det vi protesterar mot.

– Jag är mycket på Hammarkulleskolan och går dit när jag kan och ser därför stora skillnader idag och tidigare. Vi har under åren drabbats av rektorsbyten och skolan har haft problem. Men de senaste två åren har vi haft en bra rektor, som skapat lugn, som själv är ute bland barnen på rasterna som tar saker på allvar och skapat trygghet på skolan, när detta äntligen sker efter år av problem så river de upp allt igen, de är inte kloka politikerna, säger Jessica.

– Det värsta är att de river upp tryggheten. När tryggheten försvinner blir det oroligt på skolan, berättar hon och sonen nickar i bakgrunden.

Skolnedläggningarna och omorganiseringarna har vållat stora protester. I ett halvårs tid har lärare, föräldrar och elever demonstrerat och strejkat mot försämringarna.

– Tjänstemännen och politikerna är rädda för det faktum att lärarna och annan personal börjat protestera mer högljutt. Det är inte längre bara föräldrar, det är hela Angered som nu reser sig och från Hammarkulleskolan har man JO-anmält Stadsdelsnämnden. Hur rädda de är kan ses i att de satte ett möte för alla lärare på andra sidan stan samtidigt som SDN håller möte den 27 mars då de vet att det planeras demonstrationer, säger Jessica.

Den senaste utvecklingen i Hammarkullen oroar nu alla och Jessica ger sama bild som föräldrar i hela stadsdelen.

– Det kommer bli riktiga problem i Hammarkullen om denna omorganisering sätts i verket. Det finns barn som redan har det svårt och är stökiga. Men idag är de utspridda på flera skolor. Nu sätter man istället alla på en skola. De som kommer tjäna på detta är de kriminella som får en rekryteringsbas bland de missnöjda och stökiga. Istället för att få hjälp och stöd kommer de bli anonyma på stora enheter.

– Jag har valt en F-9 skola för att ha mina barn samlade på samma skola, där de har trygghet i varandra men istället så splittras de nu upp och ska få göra flera byten av skola och lärare under sin tid i skolan, säger Jessica.

– Det enda positiva som kommit ur detta är att vi enat oss. Nu står vi föräldrar, lärarna på skolorna, personalen på Mixgården och föreningar i området tillsammans. Till och med de små butikerna är med och stödjer protesterna. Alla som på ett eller annat vis har kontakt med ungdomarna är med och protesterar, säger Jessica och ser mer hoppfull ut än tidigare.

– Hammarkullen är speciellt, vi är vår egen borg. Vi står enade tillsammans. Vi är vana att kämpa, säger Jessica.

– Vi har under många år drabbats av återkommande nedskärningar och vad det handlar om är nedskärningar och stora besparingar. Men de kallar det för omorganisering och omprioritering. Men vi måste peka på vad det verkligen är, nedskärningar.

– Jag fattar inte hur de tänker. Det handlar om människor, våra barn är mer än siffror och statistik. Lärarna här ute är fantastiska, de brinner för sitt arbete och har medvetet valt att arbeta i Hammarkullen men de får en hårdare arbetsbörda och känner sig helt överkörda. Lärarna mår dåligt av vad som sker.

– Många har tappat gnistan och gett upp, säger Jessica, men fortsätter sedan i nästa andetag, protesterna är stärkande, det ger styrka och ger hoppet tillbaka till oss föräldrar och till lärarna. Vad som krävs är mer resurser till skola och fritid och det kämpar vi för.

– Hoppas det händer något nu, att det bryter detta och river upp beslutet.

Sedan de stora protesterna inleddes för ett halvår sedan har nya nedskärningar annonserats. Det har nu blivit en kamp för skola och fritid. Mixgården som ungdomarnas kamp tidigare räddat är nu återigen hotad.

– Det kommer bli vilda västern här ute, en ren katastrof om Mixgården skulle stänga. Så var det för några år sedan. Skola och fritidsgård är enda tryggheten för många och försvinner det blir det kaos.

– Mixgården spelar stor roll för hela Hammarkullen, både som fritidsgård men även i skolan och i den sociala kontakten med hemmen. Alla föräldrar känner trygghet och stöd med personalen på Mixgården. De gör ett fantastiskt arbete.

– Mixgården finns för både föräldrar och ungdomar och har ett stort socialt ansvar i området, en tryggehet. Många unga är i stort behov av det stöd de får av personalen på Mixgården. De som arbetar på Mixgården engagerar sig i de unga och i hela området.

– Med den rollen de har förebygger de bråk och händelser innan det händer. Med den kontakten de har med skola och föräldrar vet de om något hänt i området och kan agera innan det eskalerar och på så sätt ha ett förebyggande arbete.

– Politikerna borde lyssna på föräldrar, pedagoger, fritidsledare, lärare och elever som har insyn i verksamheten. Idag är det tjänstemän som inte ens bor i området eller drabbas av besluten som politikerna lyssnar på. I själva verket är det ett demokratiproblem där de slår mot de fattiga för att gynna de rika, avslutar Jessica.

Intervju: Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s