Arbetarsolidaritet med Kazakstan

Under lördagen genomfördes en högljudd demonstration i Göteborg. Demonstrationen organiserades av Rättvisepartiet Socialisterna och Campain Kazakhstan i Brunnsparken mitt i hjärtat av Göteborg.

Med plakat och bilder på arbetarnas kamp och den Kazakstanska polisens förtryck gav ett stort intryck på förbipasserande som stannade och lyssnade på talen och skrev på protestlistor mot Naserbajevs diktatur och i solidaritet med oljearbetarnas strejk.
35 personer deltog i protesten.

Kristofer Lundberg, Rättvisepartiet Socialisterna, var första av fem talare.

– Denna protest är en av en rad internationella solidaritets protester som sker runt om i Europa denna vecka. Samtidigt sker också protester inne i Kazakstan idag.
De kazakstanska oljearbetarna har visat att de vägrar ge upp, arbetarklassen har tröttnat på diktaturen och Kazakstans socialistiska rörelse har visat att de är beredda att slå tillbaka och de har fullt internationellt stöd av CWI.

Klara Heydar också medlem i RS var nästa ut att tala och hon pekade på den långa kampen som oljearbetarna fört och regimens attack på deras familjer och supporters.

– efter attacken den 16 december har attackerna på arbetarna fortsatt. Fängelsestraff utan rättegång och uppgjorda rättegångar är vanligt förekommande. Arbetarnas rättigheter eller demokratiska rättigheter existerar inte vilket understryker hur viktigt en seger för oljearbetarna är. Det vore en seger för hela Kazakstans arbetarklass.

Klara uttryckte också sitt fulla stöd till Kazakstans socialistiska rörelse.

Stefan Berg från Campaign Kazakhstan talade om behovet av den internationella arbetarsolidariteten.

– de svenska gruvarbetarna har visat sin solidaritet med uttalanden och genom att skicka pengar till de strejkande arbetarna och deras familjer. En delegation med arbetarrepresentanter kommer i april besöka arbetarna och vara med i en oberoende undersökning av massakern.

Karim Nouri lärare och arbetaraktivist och Shabbo Moradi betonade båda den internationella arbetarsolidariteten som arbetarklassens viktigaste.

Demonstrationen hölls under en timma i Brunnsparken och flyttades senare in i Nordstan under en timma utanför Telia Sonera som idag gör profiter med total kontroll 98 procent av Kazakstans telenät.
400 flygblad delades ut under aktionen.

Rättvisepartiet Socialisterna Göteborg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s