Protester hindrade plan från att lyfta

Planet som skulle ta den iranske kommunisten till Teheran via Istanbul blev uppehållet på Landvetter i flera timmar innan det slutligen kunde lyfta.

Det var tack vare de protester som organiserades på flygplatsen som fördröjningen ägde rum. De över 30 asylaktivister som protesterade på Landvetters terminal köpte två biljetter till planet. De två aktivisterna som gick ombord informerade passagerare som i sin tur vägrade acceptera att passivt se på när en utvisning till diktaturens Iran ägde rum, och själva protesterade. Säkerhetspersonal tvingade tio passagerare att lämna planet, som sedan utrymdes helt på grund av säkerhetsskäl.

– Han var inte på planet, vi hann söka igenom det innan polisen tvingade oss av det, säger en av aktivisterna.

Enligt polisen så har mannen avvisats från landet, men detta har inte bekräftats av Migrationsverket eller Hoshmands juridiska ombud. Asylrörelsen fortsätter försöka komma i kontakt med honom och har även kontakt med aktivister i Teheran.

Som RS tidigare rapporerat så tog Kriminalvården honom tidigare från förvaret av rädsla för protester. Huruvida Turkish Airlines deltagit i avvisningen är för närvarande oklart men om så är fallet, och man har tillhandahållit ett av sina flygplan för att i hemlighet och olagligt utvisa en politisk flykting till Iran där han med största sannolikhet riskerar fängelse, tortyr eller dödsstraff om han inte lyckas gömma sig så kommer protesterna riktas även mot dem. Detta har tidigare gjorts mot de bussbolag som deltagit i massdeportationerna i Irak, varav fyra har slutat ta körningar för Migrationsverket.

Protesten idag, arrangerad av Irans kommunistiska parti – Komala, Iranska flyktingars riksorganisation, Iranska flyktingars riksförbund och Rättvisepartiet Socialisterna visar att kampen fortsätter.

Stefan Berg

GP

Uppdatering 24 mars

Idag har han landat i Iran men lyckats ta sig från flygplatsen utan att bli gripen. Han avvisades med ett tidigare plan än planerat under fredag förmiddag, via Amsterdam. Informationen nådde anhöriga på lördagen.

Annonser

En reaktion på ”Protester hindrade plan från att lyfta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s