Nu är det nog! Motståndsvecka i Angered för upprustning av förorten

Nu formerar sig motståndet i Hammarkullen och Angered återigen. När nya nedskärningar aviseras reser sig nu befolkningen mot de planerade besparingarna.

20120321-235254.jpg

På Hammarhörnan i Sandeslätt samlades närmare 50 representanter från en rad verksamheter för att lägga upp planerna på en motståndsvecka i april. Lärare från Nytorpskolan, Hammarkulleskolan och Chalmers universitetet för Urbana studier, vikarierande timanställda från Emmaskolan/Rösered, anställda på Mixgården, Folkets Hus, Hyresgästföreningen och Lotsarna, tillsammans med föräldragruppen i Angered, Somaliska föräldranätverket, Spanska radion, Salvador Allende-föreningen, Karnevalskommitteen, Vänsterpartiet, Kommunistiska Partiet och Rättvisepartiet Socialisterna.

Kristofer Lundberg öppnade mötet och gav en kort bakgrund.

– Vi ser nu ökade nedskärningar i Hammarkullen och Angered. Det handlar inte bara om skolorna utan också frididsgårdarna och föreningsverksamheten. Många som arbetar i området är oroliga och ungdomarna mår dåligt och känner sig otrygga inför framtiden. Nu är det nog, konstaterade Kristofer.

Nästa talare var Noberto ”Pelusa” Cornaglia från Mixgården som berättade mer om situationen för fritidsgårdarna.

– Mixgården och andra ungdomsgårdar drabbas hårt om tjänstemänens förslag går igenom. De vill spara 600 000 kronor, det är en stor siffra för vår verksamhet, sa Pelusa och därefter tog Teddy Paunkoski vid.

– Med så stora besparingar kommer de slå hårt speciellt mot oss på Mixgården, inte minst vår sommarverksamhet. Fixarna kommer vara hotad och att öppettiderna kan tas bort under sommaren. Vi i personalen är nu trötta på nedskärningarna, säger Teddy och fortsätter med höjd röst:

– Det finns pengar och detta måste fram. Vi ska inte behöva be om pengar till verksamhet för de unga. Det är ingen lyxverksamhet vi kräver utan att en verksamhet ska finnas. Fixarnas sommarprojekt är viktigt ur flera synvinklar. Det är solidaritetsarbete där de unga får möjlighet att samla in pengar och lära sig socialt ansvarstagande. Politikerna måste fatta att det är en besparing att satsa. Varje elev som inte går ut skolan kostar 100 000 kronor.

Att personalen är frusterad är lätt att förstå. Mixgården var stängd under två månader för vattenskada men varje månad betalades hyra på 60 000 kronor för en lokal som inte kunde användas. Lokalen öppnades först efter protester, men bara en lite del då resten är en arbetsplats där arbetet går mycket sakta vilket ungdomarna påpekar är frustrerande.

– Först ska ombyggnationen ta fram till sommaren och nu kanske de stänger under sommaren, vad tänker de med, frågar sig Karar som dagligen är på Mixgården.

Gisela Gutierrez från Hammarkullen som blev invald i ungdomsfullmäktige på frågan om ungdomsgårdar är hård i sin kritik.

– Det är katastrofalt, vad tror de händer i området om sommarens enda trygghet och samlingplats försvinner för de som behöver den mest, frågar hon retoriskt och får medhåll från mötet.

Fältassistenten Johan Berg från Lotsarna var nästa ut att tala.

– Vi är idag sex fältassistenter hos Lotsarna. Vi jobbar två och två med hela Angered som arbetsfält. Hjällbo, Hammarkullen, Gårdsten, Olosfstorp. Det är ett stort upptäckningsområde. Vi är socialarbetare som menar att det är viktigt att finnas där de unga finns. Vi jobbar dagar och kvällar och rör oss ute där de unga är. Vi bygger relationer med de unga och tror på ett arbetssätt med förebyggande arbete där vi agerar innan något inträffar,  inte efter. Nu är förslaget att vi ska gå från sex till tre Lotsare. Då vi jobbar två och två innebär det att två av tre delar av arbetet försvinner, säger Johan.

Föräldrar rapporterar sedan från det ”dialogmöte” som tjänstemännen och politikerna velat ha med föräldragruppen Rädda Angereds skolor för att ”be om ursäkt för den bristande demokratin i framtagandet av beslutet”. De menade att alla nu måste göra det bästa av situationen.

– De hade inget nytt att komma med, det verkade mest handla om att trötta ut oss. De kunde inte presentera något om hur ökad måluppfyllelse skulle nås i skolan och de lärare som skulle tillsättas av insparade lokalytor som lovades, de ynla 0,6 per 100 elever blir troligen inte av, berättade de och påpekade senare att de som är uppgivna ska komma ihåg de protester som räddade Mixgården för två år sedan och att kamp lönar sig.

Mikael Ljunqvist, lärare på Nytorpskolan sparade inte på orden i sin kritik mot tjänstemännen, politikerna och det nuvarande samhällssystemet.

– Det grundläggande problemet är den avgrundsdjupa klyftan mellan befolkningen och makthavarna. Mellan de höga cheferna och de som arbetar i verksamheten. Vi är som shackpjäser som flyttas runt. När jag ser på vår situation idag så tänker jag på bilder under andra världskriget där höga generaler sitter i slutna rum, långt från kriget och flyttar pjäser på en karta. Så känner vi lärare oss idag, menade Mikael.

– Dagens samhälle är inte demokratiskt. Det är ett djupt demokratiproblem vi har där makthavare känner att de kan göra vad de vill och vi har bara rätt att säga vårt vart fjärde år. Vi måste få tillbaka kraften och vända utvecklingen. Det är vi lärare som är experterna om skolan, vi borde vara de som tillfrågas om verksamheten. Men den situation vi har idag mår inte lärarna bra av och barnen mår inte bra. Vi måste därför bygga en demokratirörelse som tar upp om mer än dessa nedskärningar utan om hur hela samhället bör organiseras. Det handlar om makt, sa Mikael.

Mikael fortsatte sedan att påpeka att rädslan för att kallas illojal om man kritiserar ledningen har försvunnit hos många. Situationen är idag så hemsk att det inte längre spelar någon roll. Vi är inte illojala men vi ifrågasätter den situationen vi har, vi behöver mer resurser inte mindre.

Kristofer Lundberg gav sedan förslaget på den motståndsvecka som diskuterats på tidigare möten. En vecka av olika protestformer med demonstrationer, debatter, ockupationer och en förortsmarsch från Angered till centrala Göteborg. En marschväg på tre timmar där fler förorter kan ansluta på vägen, och att Gustaf Adolfs torg ockuperas utanför kommunfullmäktiges möte.

Jose Romero från Folkets Hus fyllde i.

– Demonstrationen kan fyllas med politik och kultur och visa på den enda saken politikerna inte kan ta ifrån oss: vår kultur och vårt motstånd. Kulturen är vårt vapen och det ska riktas mot dem. Hammarkullen är en levande förort och vi fyttar in den till stan, sa Jose.

Jose Torrez fyllde i om de kastrulldemonstrationer som är vanliga i Latinamerika.

– Låt oss bilda en kastrullorkester att överösta hela kommunfullmäktige, föreslog han.

Minela Mahmutovic, ordförande för Rättvisepartiet Socialisterna i Hammarkullen poängterade sedan den enorma kraft som finns hos ungdomar i förorten och den inspiration som Pantrarna i Biskopsgården är för unga i hela Göteborg.

– Pantrarna har visat att politik handlar om mer än möten och demonstrationer och att motstånd kan drivas på flera olika sätt. Nu bygger vi vidare på detta motstånd i Angered och måste få med oss ungdomarna att ställa sig i täten för kampen. Vi måste ta kampen ett steg längre och ta makten att förändra. Detta är en politisk kamp med politiska krav för politisk förändring, avslutade Minela.

Högerregeringens agenda är att slå mot fattiga vilket många belyste på mötet men man blundar inte för att det är Socialdemokraterna i Göteborg som genomför nedskärningarna och förkroppsligar alliansens politik lokalt. Många kom in i diskussionen om att vi måste jobba långsiktit för att förändra men samtidigt börja idag. Vi får bara den demokrati vi accepterar, vill vi fördjupa demokratin måste vi verka politiskt varje dag och ta demokratin i våra händer, detta måste vi göra tillsammans. Angered är i uppror för upprustning av förorten och nästa steg är den motståndsvecka som kommer sätta Angered på kartan och kräva tillbaka den service som stulits ifrån oss.

RS Sandeslätt, RS Hammarkullen och Angered Hjällbo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s