Ny rättegång mot asylaktivister

Rättegången mot fyra åtalade asylaktivister inleddes den 20 mars i Attunda tingrätt. Åtalet gäller den protest som hölls vid flyktingförvaret i Märsta den 22 juni förra året.

Två av de åtalade är medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna, Amer Mohammed Ali och Hugo Witting, båda under brottsrubriceringarna ohörsamhet mot ordningsmakten och våldsamt motstånd. Enligt förundersökningen ska upp emot 15 aktivister ha vägrat flytta på sig efter att polisinspektör Jesper Molander uttalat en så kallad ordningsbevarande befallning.

– Åtalen är helt konstruerade, kommenterade Amer innan rättegången började.

Under protesten blev både Amer och Hugo misshandlade av polisen. Framförallt Hugo skadades, något som läkarjournaler bevisar. Han fick blåmärken och blödningar på underarmar, ben och över revbenen. Polisen ryckte honom så kraftigt i öronen att de började blöda och han blev även riven under ingripandet som skedde utan att man först försökt lyfta undan honom från den armkrokskedja aktivisterna bildat i protest mot att polisen velat skingra dem.

Trots att åklagaren Viktoria Thörnqvist försökte avbryta Amer när han skulle förklara varför de protesterade utanför förvaret, med motivationen att ”det inte ska bli politik av rättegången” så lyckades han förklara säkerhetsläget i Irak dit flyktingarna skulle utvisas.

– Iraks olika regioner är osäkra för minoriteter, för till exempel kristna eller politiskt aktiva flyktingar. Även  homosexuella förföljs av beväpnade regimstyrkor. När polisen ville avbryta oss så gick allt lugnt till, vi informerade förbipasserande och talade med anhöriga till några av de som skulle utvisas. De fick inte träffa sin familj trots att det bara var timmar kvar tills de skulle flygas till Bagdad.

– Ingripandet gick blixtsnabbt. Amer och jag blev attackerade med batonger utan förvarning, sa Hugo.

– Jag sprang fram för att ifrågasätta misshandeln, sa den tredje asylaktivist i sitt förhör. Innan jag han komma fram blev jag tacklad, nedbrottad och lagd på mage med ett knä hårt tryckt i ryggen. Jag kunde knappt andas och trots att jag försökte säga detta till polisen så släppte de inte på greppet.

Jesper Molander hördes som vittne för åklagarsidan. Det blev dock snabbt uppenbart att polisen inte kom ihåg situationen, knappt ens vagt, då han inte kunde identifiera någon av asylaktivsterna. I den egna rapporten som ingick i förundersökningen skrev han att tre polispatruller ingick i insatsen, i förhöret sade han att det var två. Han talade i generella termer och tvingades flera gånger backa från påståenden, bland annat att aktivisterna skule riktat slag mot polisen, när advokaterna ansatte honom med frågor.

Åtalen är inte de första som kommit till rättegång sedan staten hårdnat i sin attityd gentemot asylaktivister. Under 2011 så har repressionen ökat  i takt med att rörelsen växt. Än så länge har 15 fällande domar avhandlats, och 13 aktivister har i rättegång friats. Polis fortsätter dock med att försöka belasta asylaktivister – i Göteborg utreds fortfarande händelser kring en blockad den 22 mars, trots att mn redan misslyckats med att fälla aktivister för ohörsamhet mot ordningsmakten så försöker man nu väva ihop historier om våldsamt upplopp, och även i Stockholm väntas fler åtal leda till rättegång.

Men detta har inte gett något som helst avtryck i rörelsen som fortsätter växa och skörda framgångar i form av stoppade utvisningar och fler utfärädade uppehållstillstånd. Rättegången fortsätter på fredag den 23 mars, och Offensiv fortsätter rapportera.

Stefan Berg 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s