Kongressen: Världen 2011 och 2012 – åren av revolution och ökad klasskamp

2011 och 2012 hittills har präglats av snabba händelseutvecklingar, vilket visade sig i rapporterna på punkten om världsperspektiv på Rättvisepartiet Socialisternas kongress som var i helgen.

Förra årets kongress öppnades dagen efter att Mubarak föll, och det revolutionära budskapet har spridit sig över hela världen sen dess: ingen regering är stark och står säker.
Trots att världen aldrig varit så rik som nu går ungefär en miljard människor hungriga och 115 miljoner människor är fattiga, och siffran ökar. 1/10 är utan jobb, och 1/5 unga är utan jobb. Klasskriget trappas upp och vi har bara sett början på arbetarklassens och ungdomarnas motstånd.
Till och med kapitalisterna erkänner nu kapitalismen som ett system som förlorat sin legitimitet. Men till deras fördel så ligger den politiska medvetenheten efter, men en ny politisk situation och medvetenhet håller på att skapas.

Det har varit ett nytt uppsving i kampen i USA. Vi har sett rörelsen i Wisconsin för fackliga rättigheter, och sådana potentiella strider finns i varenda delstat i USA, då den ekonomiska krisen där motsvarar den europeiska. Den 28 april kommer det vara en landsomfattande demonstration för kvinnors rättigheter, en reaktion på de allt mer extrema uttalanden från republikanernas kandidater. 40 % av USA:s befolkning säger sig vara negativa till kapitalismen, och systemet är nu avslöjad i dess högborg.
Det råder en humanitär och social kris i Grekland idag. Tusen personer förlorar sitt jobb varje dag, 500000 har emigrerat, kyrkan ger mat till 250000 människor varje dag och minimilönerna ligger på under 5000 kr/månaden. Grekland håller nu på att gå i konkurs, fast en reglerad, dold och framförhandlad sådan. Den politiska krisen är total, inga partier har stöd och är rentav hatade av majoriteten av folket. Situationen i Grekland har alla drag av en revolutionär utveckling, men bristen på ett revolutionärt parti är skriande.
Hela euro-zonen är nu i en ekonomisk nedgång. Förra sommaren spåddes en tillväxt på 9 %, men nu krymper ekonomin med en halv procent. Detta kommer självklart att leda till nya attacker, men även ny arbetarkamp som svar.

Även i Kina börjar krisen synas allt mer. Kina stod för 40 % av den ekonomiska tillväxten i världen förra året, men konsumtionen i Kina är nu nere i 30 %, och investeringarna står för 50 % av landets BNP. Skuldnivån har skjutit i taket och ligger just nu på 70-80 % av BNP, som kan jämföras med tre år sen när siffran var 20 %. En ny våg av strejker syns nu i Kina, men möts av hård repression och mycket polisbrutalitet.
Det som fattas i Grekland, Egypten, Tunisien och många fler länder är ett massarbetarparti, som kan föra revolutionen till nästa steg, då kan den gamla statsapparaten tas bort och folket kan ta makten på riktigt. En konkret socialistisk politik måste föras fram som det enda alternativet till nedskärningspolitiken och för att se till att kapitalismen avskaffas.

Josefin Landström

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s