Kongress: Judy Beishon, CWI rapporterar om det fackliga läget i England

Den 28 mars skulle det varit en generalstrejk i England, vilken har ställts in då de största fackföreningarna samt några av de fackliga organisationerna har hoppat av strejken.

PCS, som i största hand organiserar lägre tjänstemän är den organisation som ligger mest till vänster i dagsläget, det är också den organisation som CWI haft mest kontakt med. PCS är fortfarande beredda på strejk, men dock inte själva. De vill se en enig strejk mellan facken, uppger Judy Beishon Socialist Party.

Det är ett faktum att samtliga organisationer där Socialist Party (SP) varit mest aktiva, är också de facken som fortfarande är beredda på kamp. Detta visar på vikten för CWI att fortsätta ingripa och hjälpa till med organisationen.

Hur kan CWI gå vidare härifrån?                                                                                                               

De ekonomiska nedskärningarna som regeringen genomfört den senaste tiden kommer få effekt nu i april. Den sämre ekonomin kommer komplicera situationen.

– Men det finns ändå mycket vi kan göra, säger Judy. Vi har medlemmar i fackföreningar och fortsätter sätta press på fackledarna. Vi kommer kämpa vidare med att få igång rörelsen igen, och försöka pressa fram en ny strejkdag mot attackerna på de offentliga pensionerna.

När lönerna för April delas, kommer det bli uppenbart hur stora nedskärningarna faktiskt har varit, något som kommer medföra en stor ilska. Förhoppningsvis har det hunnit händer mer i kampväg tills den 9 Juni då National Shop Stewards Network (NSSN) har konferens.

Vad krävs för att regeringen ska backa i sina beslut?                                                                  

– De stora partierna i regeringen är idag splittrade. Judy för förtroende för att en masskamp och massrörelse kan få regeringen att backa. Det finns trotts allt en stor ilska bland folket, vilken som nämnt kommer trappas upp efter April. Kamp stämningarna finns och när man enas kan rörelsen växa enormt i styrka. Problemet med framtida strejker nu i mars blir mindre än de i november på grund av de avhopp som gjort, är att detta kan tolkas som att rörelsen håller på att trappas ned.

I maj kommer lokala val av borgmästare ske, och Judy menar att de nya borgmästarposterna som tillsats är dåliga efter de nya posterna innebär en himla omfördelning av makten till en enda person, vilket på många sätt är odemokratiskt.

En viktig plattform för vidare arbete kommer vara att medlemmar från SP och Trade Union ställer upp på Trade Union and Socialist Coalition (TUSC) lista till valet i London.

Trotts den inställda generalstrejken verkar Judy väldigt hoppfull inför framtida arbete

– Ja, vi är helt säkra på att kampen kommer fortsätta. Nedskärningarna är inte klara på långa vägar och trotts många försämringar kommer arbetarrörelsen fortsätta protestera och vi ska så klart vara en del av den rörelsen. Vi arbetar för ett nytt arbetarparti och vår lista med Trade union kan vara ett steg på vägen.

Marcus Löfgren & Max Håkansson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s