Ingen klasskamp utan kvinnokamp

1 300 personer samlades på Gustaf Adolfs torg idag, 8 mars på internationella kvinnodagen. Stämningen var uppåt. Som kvinna kände jag en blandning av känslor, ilska, glädje, stolthet. Ilska för att det ska behöva finnas en kvinnodag. Glädje för att få skrika ut ilskan över den här orättvisan som vi som kvinnor brottas med varje dag. Stolt för att vi faktiskt kämpat oss till en kvinnodag, en dag som belyser den ständigt pågående kampen för jämställdhet. Under marschen till Götaplatsen skreks det i talkörer, som jämställdhet är en mänsklig rättighet!

Väl framme kunde man njuta av sång från den feministiska kören som gjort nya briljanta texter till kända låtar. Tre personer talade om kampen för jämställdhet. RKUs talare Fanny Edenstam lyfte klassperspektivet och talade om kvinnorna i den offentliga sektorn, om stressen som kommer med att vara timvikarie att inte ha ett fast schema, obekväma arbetstider och en allt för låg lön. Psykisk ohälsa ökar och är vanligast bland kvinnor.

Från Iranska flyktingars riksförbund talade Susan Saberi om situationen för kvinnor i andra länder och om orsakerna till att kvinnor står främst i leden i en revolution, som var fallet i den arabiska våren bland annat. Länder där kvinnans ställning är en mer underordnad mannens. Där diktatorer direkt kränker kvinnor genom lagar som kränker deras integritet.

Att jämställdhet inte kan uppstå i ett samhälle som bygger på att en ska vara starkast, där vinster uppstår när utsatta blir utnyttjade är inte så konstigt därför avslutar jag den här texten med dom här orden.

Ingen klasskamp utan kvinnokamp ingen kvinnokamp utan klasskamp!

Lisa Quist

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s