Blockad för att stoppa Ali Azaris utvisning

Blockad inledd för att stoppa utvisningen av Ali Azari till iranska diktaturen. Polis och kriminalvårds första försök pressades tillbaka och blockaden är intakt.

Ali Azari är politisk aktivist och en av irans mest kända och förbjudna bloggare.

Trots hotet mot Ali Azari har svenska myndigheterna beslutat att utvisa honom till ett land som bara under 2011 avrättade över 600 personer.

Ett land som dagligen kartlägger oppositionella i exil. Aktivister från Irans Asylcentrum, Asylrörelsen och Aktion mot Deportation samlades tidigt på morgonen för att stoppa utvisningen. Första försöket att förflytta Ali från förvaret avbröts av aktionen.

När kriminalvården förde ut Ali ur byggnaden tätades leden i blockaden. Sex bilar har körts fram och blockerar utfarten och vid klockan 12.00 fanns ett 50 tal aktivister på plats från Irans Asylcentrum, iranska flyktingarsriksorganisation, Rättvisepartiet Socialisterna, kampanjen Misstro oss inte, Asylrörelsen och Aktion mot deportation.

Polis som kom till platsen har insett att styrkeförhållandena i dagsläget inte varit på deras kriminalvården och Migrationsverkets sida och har valt att inte agera. De har också meddelat Asylrörelsen i Göteborg att de inte tänker bistå någon utvisning idag.

Blockaden kommer dock att fortsätta tills dess att utvisningen är avbruten och det plan Ali skulle finnas med på har lyft.

Aktivister står också i direktkontakt med asylaktivister i Tyskland, Norge och Danmark om aktioner snabbt måste sammankallas gemensamt.

Ali berättar att han suttit på förvaret i två veckor, innan dess var han häktad i tre dagar i jönköping. Han har inte fått träffa sin sambo och sina två barn, sex och åtta år, på nästan tre veckor.

– Jag kan inte föreställa mig vad som kommer hända mig i Iran. Jag flydde 2009 efter att jag blivit kallad till rättegång för regimkritik. Polisen har konfiskerat min familjs hus som ”ekonomisk ersättning” för att jag flytt.

Under gårdagen fick han information om att han skulle hämtas kl halv ett från förvaret, men tidigt på morgonen väcktes han bryskt av personalen som sa att han hade tjugo minuter på sig. Aktivister från Asylrörelsen han med fem minuters marginal stoppa det första försöket att flytta honom.

I nuläget har migrationsverket ”tills vidare beslutat att avbryta verkställigheten” men Ali har fått blandade signaler från personalen på förvaret. Asylrörelsen stannar kvar och inväntar ett definitivt besked från Alis advokat, som överklagat till EU-domstolen.

Deportationen avbruten. Migrationsverket har beslutat att inte fullfölja utvisningen. Vi vann slaget, nu riktar vi in oss på kriget. Bra jobbat kamrater.

Kristofer Lundberg

Blockaden stoppad!

20120309-095233.jpg

20120309-095242.jpg

20120309-121407.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s