Karynas kamp mot diktaturen är för rätten till kärlek

På söndagen samlades medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna Västsverige till ett möte om Vitryssland och förtrycket mot HBT-personer. Diskussionen kom också oundvikligen in på HBT-flyktingars situation i Sverige. Vitryska Karyna Kaliadka var första talare och berättade personligt om homosexuellas situation i Vitryssland.

20120305-005920.jpg

– Jag kom till Sverige för tre år sedan tillsammans med min flickvän, nu har jag fått sex avslag på ansökningar, inledde Karyna.

– Situationen för homosexuella i Vitryssland är outhärdlig. Så fort homosexuella kommer ut offentligt straffas man. Vi trakasserier, misshandlas eller till och med fängslas. Vi riskerar att förlora närstående och familj. Vi kan bli av med jobbet, för att det ”skapar oro på arbetsplatsen”. Homosexualitet beskrivs av regeringen som en smittsam sjukdom i Vitryssland och kommer det fram att man är homosexuell riskerar man att bli av med lägenheten, berättar hon.

Karyna pekar på att skulden för hetsen mot HBT-personer måste riktas mot regeringens och diktatorn Alexandr Lukasjenkos homofobiska politik.

– Att vända sig till polisen är uteslutet. De är en del av problemet. Många av övergreppen HBT-personer utsätts för är av poliser och ofta i häkten.

20120305-010427.jpg

Kristofer Lundberg, ordförande RS Västsverige talade om den politiska situationen i landet:

– Lukasjenkos har suttit som president sedan 1994, har har behållit makten genom en rad riggade val. Han är ansvaig för den massiva nyliberala politik i skuggan av Sovjets fall, med enorma privatiseringar och en omfördelning av resurser till en allt rikare elit kring regimen. Utvecklingen har sett ut som många övriga delar av forna Sovjetunionen, med kapitalistisk rovjakt utan motstycke.

– Den vitryska byråkratiska klassen har dock kunnat utnyttja den relativt starka industrin och dess vinster för att köpa sig socialt lugn. Men landet har ändå sett protester. Efter den orange revolutionen i Ukraina 2004 var regimen i Vitryssland tvungna att slå ner det egna folkets resning.
30 000 demonstrerade i Vitryssland som en effekt av färgrevolutionerna. Det vi idag ser med occupy-rörelsen och torgockupationer såg vi då i Östeuropa.

2010 när de sociala protesterna inleddes runt om i Europa inleddes en frontalattack på oppossitionen i Vitryssland av diktator Alexander Lukashenko, allvaret i situationen kunde ses i att Oleg Bebenin, en av de ledande journalisterna och grundare av mäniskorättsgruppen ‘Charter 77’, hittades hängd, ett mord som fabriserades som ett självmord.
Samma år utförde regeringsagenter en skenavrättning av sex ungdomsaktivister på grund av deras oppositionella verksamhet mot diktaturen.

Landet är bland de värsta diktaturer vad gäller förtryck av politisk opposition och förhindrande av press- och yttrandefrihet.

Den vitryska sektionen av CWI, Socialist Recistance RS systerorganisation, kämpar för självständiga organisationer för arbetarklassen som helhet och lyfter fram krav på frihet för alla förtryckta.

Men arbetet är svårt och under Lukasjenko är så gott som all organisering olaglig. De få oberoende fack som existerar utanför de lagliga fackföreningarna, som kontrolleras av staten i stalinistisk tradition, är än så länge små.

Precis som i kontakten med andra diktaturer så hycklar Västvärlden. Vitryssland beskrivs ofta som Europas sista diktatur, vilket inte hindra kapitalismen från att dra nytta av den auktoritära regimens förtryck av arbetarna med till exempel färre strejker och lägre löner som följd.

HBT-flyktingar som kommer till Sverige möter samma höga mur som många andra flyktingar. Migrationsverket anser inte att sexuell läggning är skäl till asyl – oasvsett från var du flyr, om det så är länder där homosexualitet är olagligt som Iran, Irak och Uganda, eller från länder där homosexuella helt nekas rättigheter, som Vitryssland.

– På grund av att man avkriminaliserade homosexualitet 1994 menar Migrationsverket att det är fritt fram att utvisa till landet, berättar Karyna.

– Detta trots att förtrycket fortsatt, något som till och med svenska Utrikesdepartementet erkänner.

Rättvisepartiet Socialisterna lanserar nu en massiv kampanj tillsammans med HBT-Socialisterna och Asylrörelsen för att lyfta frågan om HBT-flyktingars rätt till asyl. Denna kampanj kommer pågå även under HBTQ-festivalen.

Stefan Berg

En intervju med Karyna Kaliadka kommer inom kort.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s