Facklig kritik mot SU:s patientsäkerhet

Metro rapporterar om att nedskärningarna på Sahlgrenska Universitetssjukhuset redan fått synliga effekter. Bemanningspoolen som är en del av kostnadseffektiviseringarna står i centrum för kritiken.

Precis som Rättvisepartiet Socialisterna varnat för så kommer nedskärningarna få konsekvenser för både personal och patienter. I samband med nedskärningarna på en kvarts miljard som beslutats om i slutet av 2011 så åtog sig SU:s ledning en ”kostnadseffektivisering” på närmare 100 miljoner kronor. Då uppstod bemanningspoolen.

– Man kommer till nya avdelningar hela tiden, där man inte kan rutinerna. Det finns ingen patientsäkerhet i det, säger Nora, en undersköterska som Metro talat med.

Flera fackliga företrädare från Kommunal uttalar sig mot hur bemanningspoolen fungerar. Hans Ekström som är ordförande för Kommunal Sahlgrenska SU säger att arbetsgivaren inte följer överenskommelserna kring upplärning av vikarierna. Eva Kärrman, ordförande för sektion Östra och förhandlare i frågor som rör poolen konstaterar att de timanställda kan ha svårt att säga ifrån eftersom de är i en stark beroendeställning gentemot arbetsgivaren – krånglar de kanske de inte blir inringda igen.

Konsekvenserna av attackerna på vården är oundvikliga och har påtalats från flera håll. Vårdreforms protester under 2011 måste följas upp med nya initiativ. När nu facket går ut och öppet kritiserar de fortsatta missförhållandena är det mer läge än någonsin för ett nystartat vårduppror.

Stefan Berg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s