”En privatisering av polisarbetet”

Redan den 1 december 2010 trädde nya regler ikraft för ordningsvakter. Det gäller framförallt ny uniform och utrustning men även utökade befogenheter, förändrad utbildning och arbetsuppgifter.  Kritiken mot de nya föreskrifterna kommer från ordningsvakterna själva som oroar sig över en privatisering över ”polisuppgifter”. Offensiv har varit i kontakt med flera ordningsvakter med lång erfarenhet i yrket. De ger alla samma bild.


– Jag oroas över en amerikanisering över vårt arbete, säger en ordningsvakt i Göteborg.

– I allt fler små kommuner och förorter läggs polisstationer ned. Ansvaret för polisen vilar hos staten. När polis försvinner från orten väljer kommuner inte sällan att istället ta in vaktbolag för att patrullera gatorna. De nya föreskrifterna gör att ordningsvakterna mer och mer ska se ut som poliser och måste vara enhetligt klädda. En oroande situation mot en privatiserad ”polisstyrka”, säger en vaktchef i Göteborgområdet.

– Vår utbildning är inte densamma som polisens, men vi skall nu utföra deras jobb, säger en ordningsvakt i Angered. De vill alla vara anonyma för att inte ”få problem”.

Enligt de nya föreskrifterna ska enligt polisen.se ”Alla uniformsplagg ska ha samma blå färg och vara märkta med funktionsbeteckningen för ordningsvakter, som också fått en ny design”.
Den nya funktionsbeteckningen polisen nämner är idag nästan identisk med polisens beteckning.
”Den uniform som anges i föreskriften ska bäras av alla ordningsvakter. Inga undantag” skriver polisen.
Vidare meddelar de ”De ordningsvakter som arbetar i krogmiljö får fortsätta att jobba i kostym, men kostymen måste ha samma blåa färg och påsydda funktionsbeteckningar”.

Senast den 1 december ska alla ordningsvakter oavsett bolag ha den nya uniformen. Ordningsvakterna ska också ha tillgång till reflexväst likt polisen och på order av polis vid större arrangemang ta på sig hjälm.

– De flesta ordningsvakter är kritiska till de nya uniformerna och de utökade befogenheterna. Dels för att det skapat en gråzon över var och hur vi får göra ingripande. Men också för att de rötägg som faktiskt finns inom vår yrkesgrupp kan komma att smälla på, avslutar en av ordningsvakterna.

Kristofer Lundberg

OBS: Mannen på bilden har inget med intervjuerna att göra

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.