Fortsatt social nedrustning av Angered

Angereds servicekontor, som innefattar Skatteverket, Pensionsmyndigheten och Försäkringskassan, ska enligt ett beslut taget av Skatteverket, som är huvudman för servicekontoret, stängas ner och istället flytta till Rosenlund i centrala Göteborg efter sommaren.


Beslutet är vansinnigt och kommer att drabba ett redan utsatt område än hårdare. I snitt besöker 250 personer servicekontoret varje dag för att få hjälp med blanketter, skattefrågor osv. Många av människorna i Angered har inte tillgång till bil, lever på marginalen och hur dessa ska kunna betala för resor in till centrala Göteborg är inte heller utrett.
Viktoria Barisa, som är kontorschef på Skatteverket, bekräftar detta och hänvisar till att man istället kan ta kontakt via telefon. Vad hon glömmer är att människor besöker dessa kontor just på grund av behovet av personlig hjälp. Detta behov är särskilt stort i Angeredsområdet där många inte har svenska som första språk. Extra svårt kommer detta bli för de äldre. De gamla, sjuka och fattiga är de som kommer drabbas hårdast av beslutet, som så många gånger tidigare. Det är ett beslut som har en total avsaknad av demokrati då ingen som helst hänsyn har tagits till oss som bor i området. Det har inte förts någon dialog med boenden i området och stadsdelsnämnden i Angered, som fick reda på beskedet via mail.

Skälet till att de vill flytta verksamheten sägs vara den undermåliga arbetsmiljön, där luften är så dålig att personalen drabbats av yrsel och huvudvärk. Självklart kräver Rättvisepartiet Socialisterna bättre arbetsmiljö åt de anställda och att brister måste åtgärdas. Om ventilationen inte är duglig kanske man måste ”ta till åtgärder som solavskärmning, omplacering av värmealstrande maskiner eller sänkning av temperaturen med hjälp av nattkylning eller kylinstallationer” (citerat från Arbetsmiljöverket).
RS föreslår därför att om inte ett bra ventilationssystem kan installeras att de byter kontorslokaler till andra lokaler i Angered. Det behövs självklart kraftansträngningar till att förbättra situationen för de anställda. Till att börja med skulle fler personal behöva anställas för att minska arbetsbelastningen för de anställda.

Detta är ett beslut som inte har någon som helst förankring i området och det saknar förståelse för hur det dramatiskt skulle påverka de boende i Angered. Angered och de lokala torgen i Angeredsområdet håller på att raseras. Bara exemplet Hammarkullen är talande: där har vårdcentralen lagts ned, bibliotekens öppettider minskat, apoteket försvunnit och likaså barnvårdcentral och posten. Just nu håller politiker och tjänstemän på att rasera hela Angered, med skolnedläggningar och omorganiseringar. Den sociala nedrustningen får förödande konsekvenser för våra förorter.

Håkan Linnarsson, socialdemokratisk ordförande i SDN, säger sig vara emot att servicekontoret stängs ned, men han har inga problem med att stänga och fördärva våra skolor.
Rättvisepartiet Socialisterna pekar på att det som nu verkligen behövs är att vi som bor i Angered sätter ner foten mot det här beslutet, mot skolnedläggningsbeslutet, mot den ständiga och stadiga nedmonteringen av hela stadsdelen och istället tar kampen för upprustning av förorten där människors behov kommer i första rummet.

Robert Bielecki

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s