Knivdåd i Hjällbo

Under måndagsförmiddagen högs en 10-årig flicka i halsen intill Bergsgårdsskolan i Hjällbo. Knivmannen som kan vara allt mellan 15-30 år är fortfarande på fri fot. Händelsen har skapat stor oro i området. Nu ställs frågorna hur och varför?

Rättvisepartiet Socialisterna fördömer händelsen och manar till enighet i kamp mot våld, droger, kriminalitet och för upprustning av förorten.

Tankarna kring händelsen går till flickan, hennes familj och andra närstående, men också till lärare, övrig personal och elever på Bergsgårdsskolan och andra skolor i området. Då en tragedi sker vill alla snabbt ha svar på frågor som hur det kunde ske och varför det skedde. Alla vill självklart att den skyldiga grips. Mycket fokus kan i debatten läggas på, var personalen befann sig och att fler poliser behövs för att stoppa fler vansinnesdåd.

Alla som känner till situationen i skolan idag, vet också att personalen gör allt för att ”sy ihop” vardagen, allt gällande lektioner, raster och framförallt tryggheten för barnen. Behovet av fler lärare och personal i skolan har såväl lärare, facket och föräldrar pekat på i protesterna mot skolnedskärningar i Angered.

Självklart ska polisen nu sätta in de resurser som krävs för att gripa gärningsmannen, men frågan är om fler poliser i allmänhet stoppar våld och kriminalitet? Det som ofta glöms bort i debatten kring tragedier som denna, är det förebyggande arbetet som krävs, inte bara i ett område, utan i hela samhället. Lugna och trygga skolor kan ses som en grundpelare, tillsammans med goda förutsättningar för jobb och bostad.

Samtidigt behövs en bra sjuk- och psykvård som kan hantera sjukdomar och skador, men också hjälpa personer som håller på att slås ut. Psykisk ohälsa är ett utbrett problem i Sverige idag. Om än fler unga idag vårdas för ångest och depressioner så är det fortfarande många som inte får den hjälp de behöver.

Den stora försämringen som vi sett när det gäller ungdomars levnadsvillkor under de två senaste decennierna är att det blivit betydligt svårare för unga att få arbete. Sämre möjligheter på arbetsmarknaden har också gjort att ungdomar i allt högre utsträckning är fattiga. Andelen fattiga bland unga i 16-24-års åldern som flyttat hemifrån fördubblades nästan mellan 1982 och 2003.

Av allt att döma av händelsen i Hjällbo rör det sig om en mycket psykiskt instabil person, som oprovocerat ger sig på och hugger en 10-åring.

Det som behövs nu är såklart ett akut åtgärdsprogram för krishantering i området från Göteborg Stad, för att minska effekterna och oroligheterna efter händelsen. Men också ett program som på sikt kan skapa ett tryggt område i Hjällbo, Angered och andra förorter i Göteborg.

Rättvisepartiet Socialisterna ser oroväckande på utvecklingen i de områden där vi bor. Vårt svar är kamp mot de strukturer vi ser i samhället och som speglar våra områden. Vi ser fattigdom, segregering och psykisk ohälsa som några effekter, ett ökat våld, användning av droger och kriminalitet som en annan del av de ökade klassklyftorna.

För att sätta stopp för detta krävs en upprustning. En satsning för en hållbar och trygg skola, säkra skolgårdar och mer personal, bortbyggande av bostadsbristen, fler arbetstillfällen och en lön att leva på. Vi vill se vård efter behov och att ungas problem fångas upp i tid för att undvika fler vansinnesdåd.

RS Hjällbo

GP1 GP2 GP3 GP4 GP5 DN1 DN2 DN3 DN4 DN5 Aftonbladet Expressen GP 6

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s