Partido Libre – kampen fortsätter på Honduras

Inom Partido Libre, tidigare Frente Amplio, så fortsätter taktikdiskussionerna inför president- och parlamentsvalen i april 2013. I skuggan av regimens fortsatta repression och mördande av aktivister fortsätter kampen.

Offensiv har träffat Carmen Broberg från Infocentrum Honduras, och diskuterat den fortsatta utvecklingen på Honduras.

FNRP, Nationella Motståndsrörelsen, som skakades till liv av militärkuppen 2009 byggs av tio organisationer och utgör stommen i Partido Libre. Kvinnorganisationerna har tagit en alltmer framträdande roll i partiet och tillsammans med fackföreningarna, framförallt lärarnas och medicinfackförbunden, så utgör man de mest radikala grenarna. Lärarförbundet har avslöjat infiltratörer från Porfirio Lobos regering och man har blivit en stor måltavla för attentat. Dödandet av aktivister har fortsatt och de nationella säkerhetsstyrkorna ledde en operation riktad mot medlemmar i en bondeorganisation – tillslaget resulterade i 46 mördade bönder. Sedan militärkuppen har 10 journalister mördats. Även personer med kopplingar till regimen drabbas. Sönerna till Julieta Castellanos, ordförande för den av regeringen tillsatta Sanningskommissionen som ska granska brott mot mänskliga rättigheter, blev nyligen mördade av regeringsstyrkor eftersom de var anslutna till FNRP.

Brotten mot mänskliga rättigheter är väldokumenterade, både av organisationer i Honduras och internationellt. Kommitteén för mänskliga rättigheter i Honduras (COFADEH) har samlat information om över 10 000 fall av kränkningar av mänskliga rättigheter riktat mot befolkningen som en följd av protesterna mot regimen. Knarkkartellerna spelar en stor roll i detta. Marvin Ponce, vice ordförande i parlamentet pekade på att ”40 % av polisen har någon form av förbindelse med den organiserade kriminella verksamheten”. Anmälningar mot speciella ”dödsskvadroner” inom polisen har lämnats in utan resultat.

Korruptionen bland den USA-stödda förtryckarapparaten (genom ett polisiärt och militärt samarbete som innefattar träning och utrustning) har utvecklats till ett allt större problem för rörelsen och diskussioner kring hur man ska angripa den har väckts. Medicinfackföreningen menar att man inte bara måste kräva förstatliganden av industrierna utan också ”demontera polisen” och ersätta den med en vald folkarmé. Detta kravet kopplar man samman med arbete åt alla, en upprustning av vården och krafttag mot alkoholismen som blivit ett allt större problem som sidoverksamhet för knarkkartellerna.

Frågorna som förenar FNRP och Partido Libre är antiimperialismen, rätten till arbete och lika och allmän rösträtt. På grund av detta har partiet stort stöd. Samtidigt fortsätter de ideologiska diskussionerna inom organisationen. Valet 2013 har stort stöd bland befolkningen men inom delar av rörelsen, framförallt inom den socialistiska vänstern, så diskuteras behovet av ett revolutionärt perspektiv, och att denna tanke måste förankras bland massorna.

Medicinfackets krav på en folkarmé återspeglar denna medvetenhet om att kampen mot den korrupta regimen grundar sig i ett systemfel som måste rättas till innan man kan komma till rätta med de djupt rotade orättvisorna, den utbredda korruptionen och brottsligheten i Honduras. Beväpnade med ett socialistiskt program så kan de medvetna fackföreningarna vinna stöd för detta bland bondeorganisationerna, kvinnoorganisationerna och de fattiga.

Stefan Berg

RS om Honduras:

FNRP siktar att ta makten i Honduras

Socialisterna i FNRP tror på framtiden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s