Kinesisk socialist på besök

I fredags gästades  Rättvisepartiet Socialisterna av Zhang Shujie, socialist från Kina och Leung Kwok-hung, LSD (League of Social Democrats) från Hong Kong. Tillsammans beskrev de Zhangs flykt från Kina och hur den politiska situationen ser ut i landet.

I februari 2011 blev Zhang arresterad av den kinesiska säkerhetspolisen som ville tvinga honom att samarbeta med dem för att samla information om ”olagliga organisationer”, i det här fallet CWI (Committee for a Workers’ International), men även om LSD i Hong Kong. Efter 30 timmar av förhör under tortyrliknande förhållanden så skrev han under deras papper men kontaktade sedan omedelbart sina kamrater.

Det var i oktober 2011 som han lyckades fly till Europa bland annat med hjälp av Leung Kwok-hung. Hade han stannat hade han riskerat fängelsestraff på upp till tio år.

– Hellre än att bli en spion för diktatur, valde jag att lämna Kina – för att bryta loss kedjan polisen hade placerat runt min hals.

– Den kinesiska regimen använder sig av inhumana och olagliga metoder för att kartlägga och stoppa politisk opposition, Men när ledarna kommer till Europa tas de till börserna och får skriva på lukrativa affärskontrakt. Det är de västerländska företagen som gjort Kina till en sweatshop och som tillhandahåller den mjukvara som gör det möjligt att bevaka och förfölja sådana som mig.

Leung berättade om de stora kamputbrott som ägt rum på fastlandet: över 100 000 strejker och över 300 000 samlingar och protester ägde rum förra året. Han berättade om byn Wukan där invånarna gått samman och gemensamt kastat ut den lokala regeringen. Man  upprättade kommittéer som styrde bland annat produktionen och distributionen av mat. Journalister som lyckats ta sig förbi polisavspärrningarna beskrev situationen som att ”för första gången så har kommunistparitet förlorat kontrollen”.

Claire Doyle, från CWI:s internationella sekretariat var på mötet och kommenterade  också situationen:

– Situationen i Kina mognar mot en revolutionär situation. Rädslan som regimen känner efter händelserna i  Nordafrika är talande.

Mötet samlade ett tjugotal medlemmar och intresserade och var mycket inspirerande.

Rättvisepartiet Socialisterna kommer att fortsätta driva Zhangs rätt till asyl, och även föra kampen vidare för alla politiska flyktingars rätt till skydd.

Stefan Berg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s