Krönika: Skrytbyggen till överklassen – eller bostad åt alla?

Ett alldeles formidabelt sätt att täcka över en ren hyllning till överklassen är att ta fokus från det faktum att Clarion Hotel byggt ett lyxhotell av en byggnad som kunde använts till något mycket bättre, och göra evenemanget till ett kulturjippo istället.

Invigningen började med att man stängde av all trafik runt Drottningtorget och Centralstationen mitt i rusningstrafiken, för att sedan med hjälp av en ljussättning på sex, sju mille slå in hela bygget i ett stort paket för att oljetorsken skulle visa på att det är hans gåva till Göteborg. Därefter smälldes det med pompa och ståt på med fyrverkerier och artister för att lura alla de Göteborgare som kommit till Drottningtorget för att ta del av invigningen av skrytbygget.

Tack, säger alla de 3000 hemlösa Göteborgarna som varje dag kommer att passera detta lyxhotell på  väg till stationen för att sälja Faktum eller ta skydd undan kylan för natten. Tack, säger alla de 800 sökande på varje lägenhet som blir ledig medan de vässar sina armbågar i hopp om att det kanske äntligen blir deras tur att få en bostad.

För det är precis vad vi behöver, eller?

För de som inte lät sig luras höll Lotten Gustafsson ett tal medan hon stod på en soptunna och menade på att man inte skulle sälja sig lika billigt som den annars så samhällskritiska Timbuktu (som var en utav kvällens huvudakter) utan istället beakta den form av mötesplats som ägaren Petter A. Stordalen förespråkar. För vi kommer allihopa liksom flickan med svavelstickorna få det uppkört i ansiktet varje dag som vi ska ta spårvagnen att det inte är en plats för oss. Den är en mötesplats för överklassen och kapitalismens språkrör. Hon pratade också om de tre statyer som står uppradade utanför hotellet, som tillsammans ger en klar bild över hur bostadsfrågan bedrivs i staden; den första som inte ser bostadsbristen, utanförskapet eller sin egen roll i bidragandet till segregationen, den andra som inte lyssnar till den frustration eller kritik som mullrar ibland oss och den tredje som med handen för munnen gör som alla andra; håller käften.

Men Göteborg behöver inget nytt hotell och vi behöver inte några nya byggen till överklassen. Det byggs hela tiden nya bomöjligheter till människor som redan har eller äger en bostad; men vad vi behöver är byggen till de som inte har några möjligheter idag; vi behöver hyresrätter och studentbostäder, vi behöver fritidsgårdar till ungdomarna för att möjliggöra en stabil grogrund och tak över huvudet för de som lussas runt i väntan på ett fast boende.

En förbipasserande man tog emot RS-flygbladet som trycktes i handen på honom, skakade på huvudet och sa: Idag ett trevligt kulturevenemang som alla kan ta del av, men vad är det imorgon?

När spektaklet har lagt sig måste alla kräva att bostäder byggs efter behov och en demokratisk kontroll över byggandet. Det är en skam att säga att Clarion Hotel Post är en gåva till Göteborg för göteborgarna; för det är inget annat än ett nytt kapitel i kapitalismens bok.

Caroline Holmgren

GP1

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.