Vårdskador skördar allt fler offer

Likt skandalerna inom äldreomsorgen rullar upp sig så kommer det nästan dagligen nya undersökningar som visar att även sjukvården har fallit offer för nedskärningspolitiken.

Sahlgrenskas rapport som publicerades igår visar att 16 % av patienterna drabbats av en vårdskada. En undersökning som gjordes av Socialstyrelsen för fyra år sedan  visar att antalet nästan dubblats, då låg siffran på 8,6 %. SU har drabbats av nedskärnmingar i mångmiljonklassen under fem års tid. Vårdfördundet kräver en nollvision precis som inom trafiken.

– Där har man satsat enorma summor och fått bra resultat. Det krävs ett helhetsgrepp, det går inte att blunda längre, säger Pia Arndorff, vice ordförande för Vårdförbundet.

Men hur ska kampen om mer resurser gå till och var ska man satsa pengarna? Även den fackliga kampen behöver ett helhetsgrepp, istället för att fokusera helt och hållet på förhandlingar med politiker och sjukhusledning. Under sommaren och hösten har stora manifestationer mot nedskärningarna inom vården ägt rum, inte bara i Göteborg, utan över hela Sverige. Krav har väckts på ett förbud mot nedskärningar inom vården och hård kritik har riktats mot den politiska toppstyrning som tynger vårdapparaten.

Men helt vid sidan av har fackföreningarna stått. Även om enskilda medlemmar har tagit del och till och med varit drivande i protesterna så har det uttalade stödet saknats. Rättvisepartiet Socialisterna har länge drivit på för att engagera facken i gemensam kamp mot politikerna. Om Vårdförbundet, Kommunal och Läkarförbundet skulle enas bakom proteströrelsen skulle ett enormt kraftfullt moment läggas bakom den och man skulle på allvar kunna utmana regionspolitikerna som i samförstånd beslutat om budgetslakten.

Kraven måste sträcka sig längre än höjda löner för de vårdanställda och även ta upp frågan om inflytande – facklig vetorätt mot nedskärningar och ett stopp på alla nedskärningar och vårdprivatiseringar som i sin tur dränerar den offentliga vården på resurser – ett system som hela politikeretablisemanget nu i praktiken står bakom. Kampen för en återupprustning av den offentliga sektorn efter över 20 år av konstanta attacker måste inledas.

Att det inte finns pengar är en lögn som upprepats så att den blivit till en sanning – trots kris och massvarsel så finns det stora förmögenheter i Sverige, rikedomar som måste omfördelas från en priviligierad minoritet till allmänhetens nytta.

Det första steget i den här kampen är att utlysa tvärfackliga protester mot nedskärningarna och mot dess dödliga konsekvenser.

Stefan Berg

GP

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s