Behövs mer än en kommission för att råda bot på korruptionen

Det nya året firades med politiskt hyckleri på Götaplatsen. Den Socialdemokratiske karriäristen, IF Metall ombudsmannen och nuvarande ordföranden i Göteborgs kommunfullmäktige Rolf Lindén nyårstalade på Götaplatsen. Som tur var så var konfransier Fredrik Belfrage skarp och ställde hårda och riktiga frågor till ordföranden.

– Jag blir förbannad när jag läser allt som händer här i stan. Det är mutaffärer och generösa representationer. Vad kommer ni göra åt det här nästa år? frågade han Lindén, enligt Göteborgs Posten.
– Vi hittar ju allt mer, ju mer vi rotar i det. Men jag blir också förbannad när jag hör hur man kallar Göteborg för ”mutstaden”. Det handlar om kanske tio personer som beter sig illa, men det jobbar ju tusentals i kommunen, hade Lindén svarat.

På detta sanna politikersvar ville Lindén rikta bort fokus från de verkliga problemet genom att dels säga att det inte är så allvarligt och dels rikta fokus ut på arbetsplatserna. Men det är inte lärare, badhuspersonal eller andra arbetare som har mutats och roffat åt sig. Detta rofferi sker i de övre skikten bland politiker, direktörer och chefer.

Den 10 september skrev Rättvisepartiet Socialisternas Göteborgsordförande Stefan Berg att ”Avslöjandena i Göteborg är utan tvekan bara toppen på ett isberg. Det kapitalistiska systemet lär ut att sko sig själv och det är pengarna som styr besluten, oavsett om det skulle vara så att beslutet är olagligt.”

Ett problem i Göteborg är givetvis att många av de politiska besluten tas på sidan om de ”demokratiska” processerna. De fattas på slutna möten bland samhällets toppskikt. I Göteborgs stad har resultatet därför blivit en politiska kultur med ett stort demokratiskt underskott. Denna kultur möjliggör också det som Göteborg blev känt för – mutor, mygel och korruption.

Men varken Rolf Lindén eller Socialdemokraterna vill erkänna att korruptionen är omfattande, än mindre vill de erkänna sin egen politiska roll som möjliggjort mutverksamheten. Detta gör dem också oförmögna att stoppa det.

Att det demokratiska underskottet är så stort i Göteborg visas i hur denna kultur sprider sig neråt i Stadsdelsnämnderna.
Den 22 juni uppmärksammade Rättvisepartiet Socialisterna att ”Nu kommer nya avslöjanden om fakturor på ytterligare över 133 000 kronor för konferenser på hotell och restauranger… Det handlar om fakturor hos företag som Göteborgs kommun inte har avtal med. Detta är dessutom ett brott mot lagen om offentlig upphandling. 31 fakturor för SDN Angered slutar på totalt 133 316 kronor.”

Detta samtidigt som samma SDN Angered beslutade om stora nedskärningar på stadsdelens skolor, frågor som tidigare hade diskuterats på SPA med politiker och höga tjänstemän. Bristen på demokrati är också någonting som varit huvudkritiken från föräldrar i Angered om SDF förslag till SDN om att lägga ned tre kommunala skolor i stadsdelen och flytta runt över 1 000 elever, något som skapat en proteststorm blan föräldrar, lärare, rektorer och elever som pekat på att detta förslag är fattat uppifrån och utan förankring bland de som drabbas.

Det är givetvis inte en kultur bara i Göteborg, utan en kultur som skapats av kapitalismen och präglar makthavare och beslutsfattare i hela det kapitalistiska samhället. Men när högerpolitiken brer ut sig ökar möjligheterna för detta brottsliga rofferi. När högerregeringen nationellt och Socialdemokraterna lokalt driver igenom högerpolitiken med privatiseringar och uppstyckning av företag, kommunal och regional verksamhet så ökar såväl möjligheten som riskerna för mutor och korruption.

2011 avslöjades en rad mut- och korruptionsskandaler i Göteborg och det är säkerligen som Stefan Berg skriver ”bara toppen på ett isberg” för ju mer man skrapar på ytan desto fler skandaler dyker det upp.

För att råda bot med problemet behövs mer än den kommission som sätts i arbete efter nyår. Vad som behövs är ett stopp på högerpolitiken, privatiseringar och uppstyckningar. Det behövs ett förstatligande av storföretag under en demokratisk arbetarkontroll med total insyn i verksamheten och vilka beslut som fattas. Beslut måste fattas med förankring och inte ovan människors huvuden. Rättvisepartiet Socialisterna vill fördjupa demokratin, där all makt utgår från folket, det är en kamp för demokratisk socialism.

Kristofer Lundberg

GP GP GP GP

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s