Delseger för protesterna men fortsatt ovisst för Angereds skolor

Det var till en början glest i den utlysta demonstrationen som hölls innan politikernas möte i eftermiddags, mycket kan handla om att politikerna i sista stund ändrade möteslokal och demonstrationen fick flyttas från Angered centrum till Hjällbo. Men när väl nämndemötet startade var det på nytt fullsatt i Hjällboskolans aula. Det blev till slut en återremiss tillbaka till förvaltningen och beslut i frågan fattas tidigast 24 januari.

Över hundra deltagare samlades på nytt vid Angeredspolitikernas öppna möte som hölls innan nämndesammanträdet, som mindre än en vecka innan mötet skulle hållas hade flyttat detta till Hjällbo från Angered.

Minela Mahmutovic från Rättvisepartiet Socialisterna var tidigt uppe med handen efter att mötet hade öppnats.

– Från första dialogmötet tidigt i höstas, då tjänstemännen konstaterade att två skolor kunde komma att stängas så har vi kampanjat tillsammans med andra mot stängda skolor och därefter mot hela denna omorganisering. Jag skulle därför vilja lämna över dessa 2 000 namnunderskrifter, sa Minela och möttes av applåder.

Detta är andra omgången som Rättvisepartiet Socialisterna lämnar över protestlistor. Innan sommaren överlämnades 1800 namn till Socialdemokraterna och SDN i protest mot nedskärningarna i Angered.

Positivt på möte var att flera lärare aktivt deltog och gav sin syn på förslaget. Flera föräldrar hänvisade sedan till lärare och pedagoger att de måste få vara med och forma skolan då de känner barnen allra bäst.

– Det är inte förändringar vi är emot. Vi har ständiga förändringsprocesser i skolan, men försämringar eller förändringar man inte kännt sig delaktig i eller till och med överkörd i, är vi emot, sa Anita Molin, lärare på Emmaskolan.

Ett barn frågade om politikerna tänker på barnen eller pengarna, varav svaret från Håkan Linarsson (S) var att det självklart var barnen man tänkte på.

En timma senare då sammanträdet startade, var det som bortblåst då man bara hörde pengar, pengar och kostnader. Det som tidigare varit såväl politiker, som tjänstemännens huvudargument om nya skollagen och lärares behörighet nämndes knappt.

Att protester lönar sig märktes då tydligt då man fått flera partier att svänga i frågan. Vänsterpartiet som på möten tidigare varit för förlaget yrkade nu på återremiss tillsammans med Miljöpartiet. Protesterna hade alltså satt en så stark press att man splittrat den röd-gröna alliansen. Det stod därför tidigt klart att beslut inte skulle komma att tas under dagen, det fanns hela tre olika yrkanden på återremiss av förslaget: Vänsterpartiet och Miljöpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna, samt från Folkpartiet.

Ensam satt Socialdemokraterna, med Linnarsson i täten och ensam argumenterade för att ärendet borde avslutas idag, men fick så småning om erkänna sig slagen. Först ställdes förslagen om återremiss mot varandra, där M och KD:s förslag vann majoritet, sedan ställdes detta mot S yrkande på att ta beslut kring förslaget, där sju mot fyra röstade för en återremiss till januari 2012.

Det absolut bästa hade varit V och MP:s förslag att återremittera ärendet till juni 2012, gå tillbaka till varje enskild enhet för att skapa en dialog, detta förslag är det som rörelsen krävt. Istället ska förvaltningen fram till den 24 januari 2012 komma in med en konsekvensbeskrivning gällande kostnader, personalförändringar, effekter för elever mm. Frågan är dock om det på så kort tid går att få fram en ordentlig och fullständig konsekvensanalys.

Det har varit en lång och intensiv kamp för föräldrar och andra engagerade i frågan och ingen rörelse är outtröttlig. Nu måste ledigheten användas för att ladda batterierna, föräldrar, elever och lärare har redan vid två tillfällen nu sett att kamp lönar sig. Nu måste återstående tid på rätt sätt. I samband med vårterminens start i början av januari måste vi samlas för att diskutera det fortsatta arbetet för Angereds skolor, hur kampen kan breddas och vilka metoder man ska använda sig av. Linnarsson sa att det spelar ingen roll hur många engagerade föräldrar vi har här ute då det ändå inte kommer mer pengar från centralt håll.

Rättvisepartiet Socialisterna menar att en tillräckligt stark rörelse underifrån kan tvinga fram de pengar som behövs för att skolor inte stängs, tillfredställa personalens behov för att göra ett bra jobb, öka måluppfyllelsen och därmed stoppa fortsatt elevflykt från Angereds kommunala skolor. Kampen fortsätter.

Amer Mohammed Ali

Fler RS artiklar i ämnaet

Föräldrar vände politikerna ryggen

Bilder från strejken

Massiva protester i Angered

Angered reser motstånd

Kampen för Angereds skolor har bara börjat

Angereds pedagoger har högst sjukfrånvaro

Skolstrejker förbereds i Angered

80 föräldrar på protestmöte i Eriksbo

350 föräldrar på stormöte för skolan

Total enighet på föräldramöte

SDF Angered offentliggör förslag på stängda skolor

Kampen trappas upp för Angereds skolor

S, V och MP raserar Angereds framtid

Föräldrarnas krav: Inga skolnedskärningar i Angered

SDN Angered bryter mot lagen

2000 namn mot nedskärningar i skolan

GP1

GP2

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s