Kazakstan: Brutal och blodig attack har inte besegrat strejkande arbetare

Uppdatering 2011-12-17 23.30: Demonstration i Aktau, skjutande hört igen i Zhanaozen och en strid rasar i Shtepe

Zhanaozen är helt blockerad

Regeringens kommission har spenderat hela dagen på sina undersökningar rutnom i Zhanaozen. Massarresteringar av deltagare i gårdagens protester äger rum och det finns försök att identifiera dem som organiserade oordningen. Många ledare och välkända aktivister är gömda, unga arbetare fortsätter att stå emot. Polisens styrkor gör brottsanklagelser i stor skala, folk stoppas på gatorna och tas till ”filtreringscenter”. Enligt arbetarna, obeväpnade strejkande oljearbetare, har upp till 1 500 samlats igen i stadens centrum men mot kvällen än en gång tvingats ut till stadens utkanter. Staden är full av interna trupper, pansarbilar och polis.

Trots detta är, förutom oljearbetarna, släktingar och anhängare också ute på gatorna och letar efter sina nära och kära, av vilka många saknas. Myndigheterna vägrar att lämna över de döda kropparna och sjukhusen i Zhanaozen och Aktau svämmas över av dem som skadats i skottlossningen. Det finns gott om videoklipp på detta. Sjukhuspersonal använder alla ursäkter de kan för att sparka ut de gående skadade, men det finns ändå inte tillräckligt många sängar och folk ligger i korridorerna.

Enligt representanter för de oberoende fackföreningarna är antalet döda mellan 50 och 70 personer, och den siffran kommer att förtydligas imorgon när det ska organiseras ett möte för alla vars släktingar dödades eller saknas.

President Nazarbajev har infört undantagstillstånd i staden till 5 januari. Staden Zhanaozen är helt blockerad. Men i utkanten och i de yttersta byarna kan en när mörkret lägger sig höra ljudet av vapenstrider och granatexplosioner. De unga arbetarna är inte beredda att ge upp sitt motstånd. Vittnen försöker filma dessa ”speciella operationer” med sina mobilkameror. I staden är, som förut, ljusen släckta, mobilkommunikation avbryts ständigt, internet är blockerat. Trots detr faktum att centrumet är under truppernas kontroll, fungerar inte alla OzenMunaiGaz oljepumpstationer.

Byn Shetpe i lågor

Strider har rasat i Shepte i timmar, trots att de har skickat ytterligare fem bussar med specialtrupper! Lokalbefolkningen har helt förstört järnvägsspåren, stoppat två passagerartåg, totalt blockerande järnvägskommunikation och satt eld på vagnarna. Det finns inga fler förbindelser till byn, ej heller till Zhetybai där det också var en strid tidigare idag. Representanter för det oberoende fackförbundet från Aktau försöker komma dit för att få reda på situationen.

Enligt sympatisörer inifrån armén/polisen är, utöver de 7 flygplan fulla med kravalltrupper som redan finns i Aktau, ytterligare 3 på väg. Det har just meddelats att Vitryssland skickar några av sina specialtrupper. Kravallpolisen har getts handlingsfrihet, alltså att skjuta mot vad än de anser nödvändigt, inklusive gravida kvinnor och barn. De rapporterar också att de om ett par veckor kommer att börja avrätta några av de farligare aktivisterna för Almatyregimen – under täckmanteln att skjuta terrorister.

Ett antal utländska och ryska journalister har nu flugit till Aktau och en förhoppning är att de kommer att kunna få tag på nödvändiga foton, videor och föra bevisen vidare. Vi kommer att fortsätta följa händelserna och hålla kontakt med arbetaraktivisterna och oberoende fack i regionen.

Polisen kan höras öppna eld mot folksamlingen vid 3:40

Endast enad och omfattande arbetaraktion kan stoppa denna diktatoriska regim

Efter gårdagens våldsamma attacker på en fredlig demonstration till stöd för strejkande oljearbetare i Zhanaozen i västra Kazakstan, har myndigheterna problem att förhindra spridningen av protesten.

Enligt rapporter från arbetaraktivister, har 4 000 arbetare från närliggande oljefältet Kalamkas lagt ner arbetet och börjat marschera till företagets högkvarter med krav på att trupperna dras tillbaka från regionen.

Rapporter kommer också in om planerade protester i andra städer. 150 oljearbetare i staden Aktau, också ett centrum för strejken samlades upp av polis med hundar och hölls ”för förebyggande diskussioner”, men släpptes sedan.

I Kazakstans huvudstad, Almaty, i ett försök att förhindra morgonens protest till stöd för oljearbetarna, försökte polis fängsla fyra aktivister från Socialist Movement Kazakhstan – Larissa Boyar, Dmitrii Tikhonov, Arman Ozhaubayev och Zhanna Baitelova. De skulle ha tagits in för utfrågning om anklagelser som först kom in tidigare i år. De tre förstnämnda, som blev fängslade, släpptes senare.

Vad hände igår?

För att förhindra spridning av sanningen om gårdagens massaker i Zhenaozen, har internet, sociala nätverksresurser och mobiltelefonnätverk blockerats av staten. Oppositionella webbplatser inklusive www.socialismkz.info (CWI Kazakstan),www.respublikas.info (tidningen Respublika) och guljan.org har blockerats för läsare i Kazakstan. Men sanningen kommer oundvikligen att komma ut.

Enligt ögonvittnen i regionala huvudstaden Aktau, har ambulanser färdats längs den enda vägen från Zhenaozen i konvoj. Sjukhus i staden har översvämmats av skadade.

Regimen anger dödssiffran elva, utan någon polis bland dem, men försöker lägga skulden på arbetarna. Den hävdar att de försökte bryta upp ett barnfirande (trots att inga bilder visar några barn närvarande) och sätta eld på nyårsträdet på torget. Händelserna utvecklades dock på ett helt annat sätt.

Klockan tolv hade arbetare, deras familjer och andra invånare från staden samlats på det stora torget för en fredlig demonstration med krav på förhandlingar och frisläppande av de strejkandes advokat Natalia Sokolova. Medan de förberedde en fredlig demonstration (under tvistens åtta månader har de alltid insisterat på att det inte ska förekomma något våld), förberedde sig staten på en konflikt. De kallade in polis och kravallsoldater. Plötsligt körde en polisbil in i folksamlingen i hög hastighet. Detta provocerade naturligtvis fram en reaktion från demonstranterna, som attackerade bilen.

Denna tydliga provokation mot arbetarna följdes på kort tid av arracker mot stadens Akimat (borgmästarkontor) och huvudkontoret för ”Ozenmunaigaz”. Dessa förstördes i eld antingen av demonstranter som var arga på attackerna eller, som många arbetare tror, av provokatörer som försökte implicera att arbetarna var inblandade i sanslösa härjningar.

Vid 13.45 var staden i kaos och kravallpolisen och interna trupper, vilka hade hopats i kanten av staden de föregående dagarna, trädde in i striden och använde kulor att skjuta in i folkmassan, vilket ytterligare ökade ilskan när arbetare såg sina kamrater falla, antingen döda eller skadade.

En kvinna intervjuad på tv-kanalen K+ förklarade att hon såg hur människor sprang fram till polisen, i tron att de hade vapen med gummikulor bara av dramatiska skäl. Polisen började skjuta, träffande folk i armar och ben, innan hon såg hur en man träffades i huvudet. Hon såg tre som rent dödades, tre ytterligare skadade dog på väg till sjukhuset. Hon såg en mamma och en liten flicka skjutna i huvudet. Det är klart att den officiella versionen om 11 dödade är en verklig underskattning. Rapporter från staden vittnar om att sjukhus inte klarar av antalet skadade. Akutcenter för blodtransfusion har inrättats. Uppskattningar om antalet dödade varierar från 50 till 150.

Trots sådan brutalitet, där kravallpolisen använde tårgas och ljusgranater mot dem, hävdade sig arbetarna på torget, och gick i ett skede för att avväpna poliserna och trupperna. Inom kort tid hade de tagit kontroll över staden, i vilket skede polisen fick sällskap av 1 500 marinsoldater och bepansrad utrustning. Medan trupperna började ta tillbaka staden, upphörde arbetet på alla oljeborrningsstationer runtom i staden, med en strejk som spreds genom regionen. Fickor av strider fortsatte hela natten.

Nuvarande situationen

När denna rapport skrivs, hävdar myndigheterna att de har tagit situationen åter under kontroll. Vägen (det finns bara en) till Zhanaozen har blockerats och staden är omringad av trupper. Helikoptrar cirkulerar i skyn.

Nazarbajev har nu meddelat ett undantagstillstånd i staden att gälla åtminstone till 5 januari med ett dagligt utegångsförbud 20.00-07.00. Staden kommer att styras av chefen för Avdelningen för Interna Angelägenheter (MIA) i Mangisaturegionen. Transporter kommer att begränsas. Demonstrationer, allmäna sammankomster och strejker är förbjudna och det finns ett förbud mot användning av kopieringsapparater, tv, radio, video, ljudutrustning och högtalare.

Reportrar från K+ tv säger dock att det fortfarande finns betydande motstånd. De rapporterar att det fortfarande finns en stor grupp strejkande och ungdomar koncentrerade i det centrala torget i Zhanaozen, omringade av kravallpolis och hållandes vita flaggor på vilka de har skrivit ”fred”. I telefonsamtal inspelade den senaste timmen från Zhanaozen kan automatvapen som avfyras tydligt höras (dock kan ingen skottlossning ses eftersom staden är mörklagd).

Vad följer?

Oljeproduktionen har upphört vid oljebolagen Kalamkac och Karazhanbas och arbetarna har marscherat från busstationen till det centrala torget ”Yntymak” i Aktau där det finns över tusen samlade, omgivna av 3 000 kravallpoliser. Det rapporteras också att produktionen har upphört vid företaget ”Severnii Buzachi”. I staden Zhetybai har demonstranter samlats utanför borgmästarkontoret medan invånare i Shepte har blockerat den huvudsakliga järnvägen till huvudstaden. Fem bussar fulla med kravallpoliser sägs närma sig. Skottlossning har nu också rapporterats därifrån.

Andra rapporter säger att ytterligare tre flygplan fulla med kravallpoliser har skickats till Aktau med ”full handlingsfrihet”.

Under de senaste åtta månaderna har de strejkande, trots deras tvists fredliga och anmärkningsvärt disciplinerade natur, mött våld, repression och nu massaker. Det rapporteras att elförsörjningen till staden har skurits av och alla sociala nätverk och mobiltelefoner är fortsatt blockerade. Alla (internationell, rysk, kazakisk) CWI:s webbplatser har blockerats i republikens område.

Det är fortfarande för tidigt att förutsäga det slutliga resultatet av denna konflikt. En sak är klar – president Nazarbajevs planer att fira 20-årsdagen av landets oberoende den 16 december har förstörts. I Astana höll Nazarbajev ett långdraget och oövertygande tal om behovet av ”fria, rättvisa och transparenta val, som de i april”. Men även motståndare från hans egen krets börjar nu oroa sig för situationen.

Nazarbajevs före detta svärson, nu i österrikisk exil, har varnat: ”Följ inte Ceausescus och Gaddafis tragiska öden … så länge du är kvar vid makten, ansvarig för polisens handlingar, stoppa massdödandet av det kazakiska folket. Idag har du korsat en gräns bortom vilken du inte kan förbli president: du gav order att skjuta kazaker. Följ inte Gaddafis väg, sluta spilla oskyldigas blod”.

En fyra dagars helg av firande fortsätter. Om protester fortsätter utvecklas och bli utbredda kommer endast att stå klart i slutet av den långa helgen. Men även om regimen, för tillfället, lyckas behålla kontrollen över situationen, har dessa händelser slagit hårt mot den.

Liksom händelserna på ”den blodiga söndagen” 1905 i Ryssland och beskjutningen av arbetarna på floden Lena 1912, markerar denna brutala massaker en vändpunkt i arbetarklassens utveckling och politiska medvetenhet. Medan regimen har visat att den är beredd att dränka oljearbetarnas kamp i blod utan att kompromissa, har den också visat sin sanna natur som regering, endast försvarande arbetsgivarnas och oligarkernas intressen.

Det står klart att, oavsett utkomsten av dessa händelser, behovet att etablera ett enat och oberoende kämpande fack och arbetarparti aldrig har ställts så skarpt. Vi manar till upprättandet av gemensamma aktionskommittéer av arbetare och lokalbefolkning för organisering av gatuprotester och aktioner som leder till en generalstrejk som kräver:

Ett slut på massakern och tillbakadragande av alla trupper och kravallpolis från Mangghystawregionen;

En omedelbar utredning under full kontroll av arbetarna och lokalbefolkning för att identifiera de ansvariga för att ge order om att skjuta på fredliga demonstranter;

Genomförande av alla kraven från de strejkande arbetarna;

Frihet för alla politiska fångar, inklusive Natalia Sokolova;

Att det inte borde vara några splittringar eller provokationer för att dela upp rörelsen längs nationella eller etniska linjer, för enighet av arbetare av alla nationaliteter i gemensam kamp;

Presidentens och regeringens omedelbara avgång;

En bojkott av parlamentsvalen, med fulla rättigheter att bilda sociala, politiska och fackliga organisationer;

Att alla Kazakstans naturresurser, storföretag och banker tas i statligt ägande under kontroll och styre av demokratiska arbetarkommittéer;

Bildandet av ett massarbetarparti;

En konstituerande församling som representerar alla arbetare och de fattiga i samhället för att etablera nya, demokratiska maktorgan.

En arbetarregering med ett socialistiskt program.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s