Kazakstan: 150 döda efter polisen öppnat eld. Oljearbetare beväpnar sig

Igår sköt polisen rakt in i de strejkande oljearbetarnas protestmöte. Oljearbetarnas heroiska strejk har pågått i flera månader trots repression. Oljearbetarnas krav på rättvisa löner, säkra och bra arbetsförhållanden har tillbakavisats av företaget och av staten.

Igår samlades 3000 arbetare och dess familjer i ett fredligt torgmöte för att offentliggöra sin protest. En grupp av regimens agenter satte i närheten en polisbil i brand och julgranen på huvudgatan. I det kaos som uppkom ur det tar polisen tillfället i akt och skjuter skarp mot demonstranterna.
Medan polisen erkänner 10 döda och 75 skadade menar arbetarna att det i dagsläget handlar om 150 döda och 700-800 skadade. All sociala medier, youtube, oppositionsmedia, mobiltelefoner har stängts ned för att hindra informationsflödet, vilket försvårar att nå information.


CWI medlemmar i Kazakstan och Ryssland lägger kontinuerligt upp nyheter om händelseförloppet på deras hemsida http://www.socialismkz.info och socialistworld.ru, båda på ryska. Den internationella CWI sidan sprider information på Engelska. Rättvisepartiet Socialisterna uppmanar arbetarorganisationer, fackföreningar partier och sociala rörelser att anta uttalanden och skicka protester till de Kazakiska myndigheterna.
Kazakstans myndigheter försöker att skapa en bild av att det skulle handla om att de strejkande oljearbetarna tillhör en grupp som upprepade gånger genomför brott och att polismetoderna är ett resultat från detta.
Solidariteten med Kazakstans arbetare måste nu trappas upp.

Rättvisepartiet Socialisterna och CWI uppmanar alla att sprida informationen om vad som pågår i Kazakstan så brett som möjligt, kontakta media, facktidningar och se till att Kazakstanska myndigheternas massaker på strejkande oljearbetare inte få ske i tystnad.
Sänd protester till ambassaden och till Kazakhstan Foreign Ministry email: mid@mid.kz och stöduttalanden till: Otekeeva0103@mail.ru med kopia till kazakhstansolidarity@gmail.com
Liveuppdaterat på CWI rysslands hemsida (Rysk tid)

15:12 Аktau
Över 1000 personer har samlats på Intimak-Square i Aktau, mest oljearbetare från oiljefältet Kalamkas och avskedade arbetare från Karazhanbas. De är omringade av 3000 kravallpoliser.
I Karazhabas har oljeproduktionen återupptagits. Det var en varningsstrejk i solidaritet med arbetarnas motstånd från Zhanaozen. Å andra sidan har produktionen vid oljeföretaget ”North Buzachi” stoppats.
För närvarande skjuter de inte i Zhanaozen, Fem bussar med specialtrupper är på väg mot den lilla staden Shepti, för tillfället finns ingen möjlighet till kommunikation med Shepti eller staden Zhetybay.
Inkommande information från säkra källor av sympatiserande administrationsarbetare är det inte bara de tre flygplanen vi visste om utan ytterligare tre fyllda med specialtrupper som nyligen lyft och är på väg mot Aktau. De berättar att specialtrupperna fått grönt ljus att skjuta mot allt och alla, däribland barn och gravida kvinnor. Rykten säger också att jakten på personer som myndigheterna ser som farliga börjar nu och ska pågå under två veckor.

12:04 Nazarbayev utlyser state of emergency
Den officiella websiten för Bonaparten Nazarbayev deklarerar undantagstillstånd i  Zhanaozen från 6 p.m. den 17 december till 7 a.m. den 5 januari 2012.
Tillsammans med detta kommer ett totalförbud mot mot all massaktion som strejker, möten, demonstrationer, användande av kopieringsmaskin (för flygblad), massiva id-kontroller, begränsad trafik in och ut ur staden (vilket betyder att journalister inte kommer in).

11:55 Fred?
Bortsett från att myndigheterna rapporterar om ett ”framgångsrikt stoppande av kravaller”  vid det centrala torget av Zhanaozen är det fortfarande arbetare och unga bakom polisblockaden. Enligt Kazakstanska journalister har demonstranter vita flaggor med texten fred för att visa att de är obeväpnade.

11:08 Nyheterhttp://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=8aepOZ2mcHo

Kvinnan i första intervjun berättar hur folk sprang mot polisen då de var övertygade om att de bara hade gummikulor. Polisen började skjuta, träffade folk i armarna i benen, sedan såg kvinnan hur en pojke blev träffad rakt i huvudet. Hon såg hur tre dödades direkt, tre fler dog på väg till sjukhuset, det måste vara minst 50 döda, enligt hennes uppskattning.  Hon såg ytterligare tio skadade dras fram, vissa var skadade i käken, andra i huvudet och benen. Hon såg en mamma och hennes dotter skjutna i huvudet. Det är avsaknad av tillräcklig sjukvård, folk tas till sjukhuset, rullas iväg och nya anländer hela tiden.
Den andra kvinnan, en från lokalbefolkningen berättar, det är myndigheternas fel. De strejkande oljearbetarna har inte sökt efter ett krig i sin sju månaders kamp. det var polisen som började skjuta oskyldiga ungdomar, barn och obeväpnade personer- Vem bär ansvaret? frågar hon retoriskt. Hennes bror träffades i höften med en kula, först trodde de att det var gummikulor, men det var det inte.
Den officiella versionen är att oljearbetarna tände eld på julgranen och kastade saker mot scenen på firandet av Självständighetsdagen. Men arbetarna tillbakavisar detta, de menar att det var myndigheternas agenter som provocerade fram detta genom att sätta eld på julgranen och en polisbuss. De officiella siffrorna är 10 döda och 75 skadade.
Aliev, Nazarbayevs svåger kräver fria val, tillbakadragande av trupperna och stopp på massakern. ”Följ inte i Khadaffis fotspår, ge dig själv en chans” fortsatte han. President Nazarbayev, så länge du är kvar vid makten, som den som för befälet över polisens agerande, stoppa massdödandet av Kazakstans folk. Idag har du stigit över gränsen, en sida du inte kan stanna kvar på. Du gav ordern att skjuta Kazakstans folk. följ inte Khadaffi väg, sluta spilla oskyldigas blod”
FN kommitté för mänskliga rättigheter kräver en full undersökning över händelserna den 16 och uppmanar trupperna att genast sluta bruka våld mot befolkningen. De säger också att det är omöjligt att veta vem som startade detta händelseförlopp.
I Astana, har det styrande partiet inlett sin valkampanj där Nazarbayev gav ett långt men men inte så övertygande tal om hans vilja att hålla fria val. ”Det viktigaste nu är att ha fria och rättvisa val , som de vi hade i april” menade han. Nästa person säger att det viktigaste kampanjen är att ge en bild av de framsteg landet gjort under 20 år av självständighet.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=8aepOZ2mcHo

10:21 Demonstration i Aktau startar efter lunch

Igår natt anlände sju helikoptrar med militära trupper i Aktau. boende i Aktau och närliggande områden Shekti, Zhetybay och oljefältet Kalamkas fortsatte att demonstrera vid den internationella busstationen i Aktau och kommer förflytta sig till Intimak-square i Aktau efter lunch. Representanter från partier och sociala rörelser ville lämna över ett brev till den regionala myndigheten i Akimat men de vägrade att ta emot den och hänvisade till att ordföranden till regionen var borta efter att ha åkt till Zhanaozen. All telefon, TV har stängts av.

9:30 Skadade förs till sjukhuset

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=cFTTYieY4gw

9:05 arbetare demonstrerar i Aktau

Intimak-square i Aktau har blockerats av polis och kravallpolis. Gatorna till Zhanaozen  är nu öppna och situationen har tillfälligt stabiliserats. De gripna arbetarna från KarazhanbasMunai har släppts vid midnatt.
Representanter från oppositionen och sociala rörelser har samlats på högkvarteret för den självständiga fackföreningen „Aktau“ för att diskutera en väg ut ur den svåra situationen. Försök har gjorts att tala med den regionala styret men utan framgång.

Video from the Intimak-square in Aktau under morgonen
http://www.youtube.com/watch?v=tzJBQDNEgEk&feature=player_embedded

9:00 Aktivister friges
Information som kommit in från aktivister i Socialist Movment of Kazakhstan och den sociala organisationen „Leave peoples home alone“ visar att Dmitriy Tikhonov, Larisa Boyar och Arman Ozhaubaev har släppts från arrest av polisen i Almata. Beträffande Zhanna Baitelova, i motsats till toidigare information har hon inte arresterats i första stund som tidigare gick ut rykten om, Hon vägrade att släppa in polisen i sitt hem denna morgon. Hon sattes dock i en slags husarrest och kunde inte lämna sin lägenhet då en polis väntade i hennes trädgård för att titta efter henne.

6:20
Inga nyheter från Zhanozen än så länge. Poliser med hundar har omringat Intimak-square. För närvarande är det omkring 7000 poliser i staden, det samma gäller Aktau. Befolkningen förbered sig och har ännu inte intagit gatorna.

5:23
Trots gårdagens militära styrkor, specialstyrkor från olika delar av regionen, marinsoldater och tanks leddes in i staden Zhanaozen i västra Kazakstan, så fortsätter oljearbetarnas motstånd. Vissa ungdomar och arbetare har beväpnat sig själva med vapen de tagit från polisen efter gårdagens konfrontationer efter polisens dödsskjutningar av arbetare. Folk har också börjat beväpna sig med gevär. Utanför Zhanaozen har en hård strid pågått under natten. Från arbetarnas ord är det nu 150 döda bland arbetarna och deras kamrater. För närvarande försöker vi bekräfta dessa uppgifter. Det är svårt att få exakta siffror då alla sjukhusen i Zhanaozen och Aktau är fyllda med skadade.
Även om resningen av Zhanaozen arbetare kommer dränkas i blod och saboteras kommer kampen och dess radikala form att fortsätta. Ett protestmöte var planerat att hållas i centrum av staden Aktau, dit räknade man inte bara att lokalbefolkningen skulle delta utan även ditresta arbetare från närliggande städer och byar. Men på grund av detta har militära styrkor varit stationerade där. Arbetare från andra oljeföretag i hela regionen har gått ut i strejk i solidaritet med arbetarna i Zhanaozen, hela oljeproduktionen har stått still sedan igår. Som ett tecken på protesterna mot dödsskjutningarna mot fredliga arbetares protestmöte har möten utannonserats idag över hela landet. Samtidigt är all socialmedia, oppositionella hemsidor och youtube blockerat i Kazakstan.

4:50 Video: Huvudtorget efter att folk tvingats bort igår
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=QipuMCU1QzI

03:50 Kalamkas oljearbetare marscherar
Från inkommande information från arbetaraktivister marscherade 4000 oljearbetare från Kalamkas idag. de har gått i strejk i solidaritet med de attackerade oljearbetarna i Zhanaoze. de är nu påväg till ledningen för oljeföretaget „KalamkasMunaiGaz“ för att kräva att alla trupper dras tillbaka från Zhanaozen. En massprotest planeras framför företagets byggnad.
03:40 I Almata med våra medlemmar arresterade i förebyggande syfte.
Tidigt denna morgon stormade Almata polis lägenheter till medlemmar i Socialist Movment Kazakstan och aktivister i den sociala rörelsen „Leave peoples homes alone“. Dmitriy Tikhonov, Larisa Boyar, Arman Ozhaubaev och Zhanna Baitelova är tagna till polisstationen i Bostandyk regionen, Den verkliga anledningen för att arrestera dem är för att hindra dem från att delta i dagens planerade demonstrationer och protestaktioner.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s