Krönika från Uruguay: Kamratskap är starkare än järn

Jag deltog i söndags i Montivideo Uruguay på uppmärksammandet av politiska fångar från diktaturtiden. Hundratals motståndsmän och kvinnor samlades med sina familjer för att minnas och uppmärksamma precos politicos.

I parken Charroa samlades hundratals under fanan ”Frihet eller döden”. Tidigare politiska fångar som upplevt sina värsta år i militärdiktaturens smutsiga fängelser, märkta för livet vissa fysiskt andra psykisk. Uruguay var under diktaturåren på 70 talet det land med flest politiska fångar per capita.

Men stärkta av att samlas en gång per år och förutom att föra den dagliga kampen här och nu få umgås, tala och minnas den mörka tiden under de svarta sidorna i  Uruguays nutidshistoria.

Medlemmar i kommunistpartiet, Tupamarosgerillan, trotskister och anarkister. Alla de som var beredda att ge sina liv i kampen mot kapitalet och dess blodiga diktatur. Igår kom de från världens alla hörn, med en sak gemensamt, de var alla en gång unga uruguayaner som gav sitt allt för kampen. Många tvingades i exil i Europa eller runt om i Latinamerika.

Idag återsågs de, vissa för första gången på över 30 år, men diskussionerna och minnena var som om det var igår.

”De band som knyts mellan vapenbröder blir i många fall starkare än blodsband. Man brukar säga att blod är tjockare än vatten, men kamratskap är starkare än järn. Militärens gevärskolvar kunde inte bryta ned oss. Den tillhörighet som knyts mellan kamrater som fängslas tillsammans, torteras och tvingas leva flera år tillsammans och dela cell skapar något obeskrivligt starkt. Man glömmer det aldrig, här är alla mina bröder och systrar” som en kvinna sa till mig.

Idag har de alla ett ansvar att föra vidare sin beslutsamhet i kamp och erfarenheter till dagens generation unga kämpar i kampen för socialismen.

Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s