Föräldrarna vände politikerna ryggen

Onsdagskvällen bjöd på nytt dialogmöte mellan föräldrar, lärare och elever på åhörarplats och politiker och tjänstemän i talarstolen. Men föräldrarna var beredda att lämna mötet som precis startat då alla på nytt inte fick komma in, denna gång sade de max 120 dvs mindre än mötet veckan innan då hälften inte fick komma in. Stormötena avlöser varandra och känslorna hålls på inget sätt tillbaka fån Angeredsborna. Politikerna som inte fattade beslut för en vecka sedan, utan bordlade ärendet, säkert i hopp om mer tid till att förankra förslaget fick det på nytt hett om öronen.

Det som sker i Angered och kring skolorna har blivit en riktig demokratifråga. Inte nog med att sektorchefen för utbildning Jascha Marteleur tidigt skickade ut ett brev till rektorer och förskolechefer med uppmaning till raka led kring förslaget. Man hänvisar till föräldrar och elever i förslaget och att dialog ägt rum, men det som sagts tar man inte hänsyn till, kring det förslag på ny skolorganisation. Föräldrarna anordnade för en tid sedan ett möte dit 350 föräldrar kom, men bara en politiker från SDN Angered. Flera hänvisade istället till politikernas dialogmöten där för en vecka sedan omkring 200 stängdes ute och nu senast ikväll där föräldrarna reste sig och höll på lämna salen då alla inte fick komma in.

– Varför väljer ni så små lokaler då det är så många som vill diskutera och göra sin röst hörd, ropades det.

– Vi lämnar salen, kom igen, skrek en kvinna, samtidigt som folk reste sig upp.

Andra menade att alla var tvungna att sätta sig och det är chansen som finns för att påverka. Förvirring uppstod, några började lämna och några satte sig på nytt.

Johannes Lundberg, med en bonusdotter på Emmaskolan greppade micken.

– Politiker och tjänstemännen vill att vi ska vara splittrade såväl i det lilla som det stora, förslaget är framlagt på så sätt att ställa skolor mot varandra. Vi får inte splittras. Men det är så här de vill ha det, de är glada om halva salen går. De har också blivit inbjudna till större möten, men tackat nej. Nu genomför vi mötet tillsammans, samtidigt som vi föreslår till SDN ett nytt möte i Hammarkullens Folkets Hus nästa vecka, sa Johannes och möttes av applåder.

Då mötet fortsatte var man tydlig med orsakerna till förändringen, de låga resultaten däribland.

Föräldrar försökte förklara att högre resultat inte kommer per automatik i en förändringsprocess, utan att svaret är mer resurser till en verksamhet där personalen går på knäna.

På frigjorda lokalytor vill man spara in pengar till fler lärare, som föräldrarna var snabb med att kontra.

-Med de som försvunnit sen i våras hamnar man fortfarande på minus, konstaterade man.

Inga besparingar heter det, trots att tre skolor stängs och att det i förslaget framgår mycket tydligt att 8,4 miljoner kronor sparas in på frigjorda lokalytor. Ny skollag betyder ny skolorganisation menar man istället och pekar på lärarnas behörighet som problemet. Ändå som rektorer menar att man idag eller inom snar framtid klarar behörigheten.

Amer Mohammed Ali RS-medlem och boende i Hammarkullen besvarade Jascha Marteleur och Håkan Linnarsons argument om förslaget och påståendena att de utformats av experter.

– De verkliga experterna när det kommer till Angereds kommunala skolor, är de lärare som arbetar med barnen varje dag och vet deras behov, det är de föräldrar som tar sina barn till skolan varje dag och vet vad deras behov är, inte några anställda tjänstemän från Göteborgs stad och kommun. Att sedan du Jascha menar att en av anledningarna till det här förslaget är att få lärare att bara jobba på en och samma skola, börja då med att återanställa de 75 lärare ni sparkade i våras. Att sedan använda argumenten att Angereds kommunala skolor har kapacitet att rymma 100 % av Angereds elever, men har 70 % , då borde diskussionen vara hur ska vi få mindre barngrupper, färre barn per klass och på det sättet ändra den här trenden med mindre än 50 % av alla elever som får godkänt i alla ämnen.

Frågorna och argumentena mot förslaget var många, men svaren få. Föräldrarna är eniga, skrota förslaget, återremitera förslaget till förvaltningen och gå tillbaka ut i skolorna och skapa en verklig dialog, med lärare, pedagoger, rektorer, föräldrar och elever om vilken skola som ska byggas, hur elevflykten upphör och hur resultaten höjs.

RS Hjällbo

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s