Massiva protester i Angered

Idag demonstrerade flera hundra föräldrar, lärare och elever i Angered Centrum klockan 14.00 mot förslaget på att stänga tre skolor i Angered och en total omorganisering.

20111130-203312.jpg

Demonstrationen blev en fortsättning på de skolstrejker som genomförts vid flera skolor. Redan klockan 13.00 samlades föräldrar, lärare och elever på skolgårdar för att gemensamt tåga till Angered, bland annat på Hammarkulleskolan, Björsared och Trägårdsgärdet.

20111130-203127.jpg

– Vi hade bara 12 elever på hela skolan, berättar Robert Bielecki, vikarie på Röseredskolan över telefon till Offensiv.

Johannes Lundberg från föräldraguppen Rösered/Emmaskolan öppnade demonstrationen utanför Blå Stället och var dagens konferencier. Tal från föräldrar och lärare avlöste varandra. Demonstrationen fick också stöd av Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund som delade ut stöduttalande vilket också lästes upp.

På Trägårdsgärdet var strejken så total att skolans rektor kände sig tvingad att gå ut i Göteborgs Posten och kritisera den.

20111130-203228.jpg

20111130-203211.jpg

Ebba Hermelin, kurator på Hammarkulleskolan var tydlig i sitt tal: ”Nu får det vara nog, skolan klarar inte mer besparingar. Jag har redan idag elever som kommer och är oroliga. Nu går det inte mer”.

Kristofer Lundberg, förälder från Hammarkullen och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna konstaterade att ” Vi är inte mot förändringar men vi är emot försämringar och detta förslag innebär stora försämringar för Angereds barn och unga”. Kristofer menade vidare att han inte var emot alla besparingar, utan föreslog en tvärtom en rad. ”Vill ni spara pengar, spara in de 400 000 konsulten som tagit fram detta vansinniga förslag, spara in de 70 000 kronor som SDN-politikernas spa-besök kostade när de diskuterade skolan, spara in på de 133 000 kronor som vårens restaurangbesök kostade för SDN-politikerna”.

Karim Nouri lärare på Angeredsgymnasiet pekade på att skolan under många år varit drabbad av nedskärningspolitiken och att lärare redan idag går på knä.

Klockan 15.00 anländer politiker och tjänstemän för att inleda mötet och 200 föräldrar och ungdomar fick plats i lokalen, lika många samlades utanför då de inte släpptes in.

Politikerna som tackade nej till att delta på det möte föräldrar i Hammarkullen organiserade som samlade 350 personer hänvisade till SDN-mötets öppna del. Därför blev föräldrar givetvis förbannade när en hel timma inledningsvis ägnades åt tjänstemännen som fick breda ut sitt försvar till förslaget som lämnats över.

Kristofer Lundberg ifrågasatte detta samt att möteslokalen var alldeles för liten enbart 200 personer släpptes in och än fler fortsatte demonstrera utanför. ”En demokratisk fars är vad det är, ni visar att ni inte är intresserade av vad medborgare har att säga”.

Den socialdemokratiska nämndordföranden Håkan Linnarsson hotade att ställa in mötet om inte föräldrarna tillät tjänstemännen ha sin timmas presentation.

När föräldrarna väl släpptes in var det många upprörda känslor. En mamma konstaterade att ”Jag kommer från en diktatur, jag trodde att jag flydde till en demokrati, men vad är detta, jag lär mina barn respekt, rätt och fel. Men vad ska de tro när vi har politiker som er. Demokrati var fjärde år när ni kommer med löften, lögner som är borta efter valet”.

Helga Valdimarsdottir ifrågasatte också demokratin i hur förslaget kommit fram och hur överkörda föräldrar kände sig. Elever, föräldrar och lärare var stärkta efter demonstrationen och den lyckade skolstrejken men uppgivna och förbannade efter mötet. Men en sak stod säker: kampen fortsätter och nu planeras nya skolstrejker, demonstrationer och ett besök på SDN-politikernas nästa möte den 7 december i Hjällboskolans aula.

RS Hammarkullen

RS Sandeslätt

RS Hjällbo

GP Massiv skolprotest

GP rektor kritisk till skolstrejk

SR Studio Ett

TV4

Metro

Fria

IFRO TV

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s