Angered reser motstånd

Under flera månader har Rättvisepartiet Socialisterna kämpat mot nedskärningarna på Angereds kommunala skolor. Innan sommaren överlämnade partiet 2000 namn på protestlistor till den socialdemokratiska SDN-ordföranden Håkan Linnarsson mot nedskärningarna.
Även Lärarförbundet organiserade två demonstrationer mot nedskärningarna i samma veva, men politikerna drev igenom ”besparingen” och närmare 90 tjänster sades upp. Sedan dess har protesterna fortsatt.

När stadsdelsförvaltningen skickade ut kallelser till dialogmötena varnade Rättvisepartiet Socialisterna för att det dolda budskapet i kallelsen var planerade skolnedläggningar. Vi uppmanade föräldrar att delta på möten och säga sin mening för att de inte skulle få använda dessa möten som skendemokratisk manöver för att säga att föräldrar sagt sitt.

När förslaget på ny skolorganisation sedan kom visade det sig snabbt att att det var precis det som RS varnat för som blev verklighet. Inte nog med att besparingarna på åtta miljoner per år presenterades så var det dialogmötena med föräldrar som presenterades som det förslaget vuxit fram ur. Ett hån mot demokrati.

Snabbt växte protesterna. Omkring 100 föräldrar samlades på Emmaskolan på protestmöte mot tjänstemännens förslag. De bildade en aktionsgrupp tillsammans med föräldrar från Rösered.

Ett gemensamt möte för Hammarkullens skolor organiserades på Folkets Hus, 350 föräldrar deltog, beslut om att sprida protesterna, organisera en demonstration och skolstrejk diskuterades fram, snabbt fick man kontakt med föräldrar i Eriksbo och Hjällbo där också protester också växer fram.

Ett protestmöte i Eriksbo samlade 80 föräldrar, samtidigt som Hjällboskolan höll informationsmöte samlades representanter från sju skolor i Angered i Hammarkullen och beslutade om skolstrejk i samband med demonstrationen den 30 november utanför SDN-mötet på Blå Stället i Angered Centrum.

I lördags demonstrerade ett 60-tal elever från Bläseboskolan inne i centrala Göteborg mot förslaget. Insändare från lärare, föräldrar och elever täcker insändarsidor och debattsidor i pressen. Flera rektorer vid Angereds skolor har uttalat kritik mot förslaget och också tagit fram ett eget förslag. Kritiken från rektorerna har varit så skarp att ett brev skickats ut från tjänstemännens ledning där rektorerna tillrättavisas och där de för läsa att deras roll nu är att förankra förslaget neråt i organisationen. Något flera rektorer Offensiv talat med vägrar att göra.

Det råder ett kompakt motstånd mot nedskärningarna, skolnedläggelser och omorganiseringarna i Angered.

Hade politikerna i SDN brytt sig om demokrati hade förslaget från tjänstemännen vid det här laget skickats raka vägen i papperskorgen.

Rättvisepartiet Socialisterna är i dagsläget det enda parti som fullt ut deltar i och ger sitt stöd till protesterna.

Glädjande är att Ung Vänsters distriktstyrelse på söndagen beslutade att ge sitt stöd till protesterna, att delta på demonstrationen och uppmana Vänsterpartiet i Angered att gå emot förslaget på nedskärningar. Ung Vänster kommer också kontakta Vänsterpartiets DS i frågan.

I dagsläget är Vänsterpartiet i Angered för förslaget, de ser samarbetet med Socialdemokraterna som viktigare än den massiva opinion mot nedskärningarna. Nämndens ordförande Håkan Linnarsson (S) är en känd nyliberal nedskärningspolitiker, troligen anledningen till att han sattes på platsen. Men Vänsterpartiet har varit nedskärningarnas främsta försvarare. Yvonne Palm andre vice ordförande i SDN Angered var den enda politiker som kom ut och försvarade besparingarna på Lärarförbundets demonstration. Yvonne var också den enda politiker som kom och försvarade nedskärningarna i Hammarkullens Folkets Hus.

Nu krävs därför också ett internt uppror inom Vänsterpartiet i Angered för att få partiet att säga nej till nedläggning av tre skolor. Om S, V och MP trots protesterna röstar för förslaget från tjänstemännen och driver igenom detta kommer Rättvisepartiet Socialisterna att se till att detta inte faller i glömska i valet 2014.

Kristofer Lundberg

Annonser

En reaktion på ”Angered reser motstånd

  1. Pingback: Delseger för protesterna men fortsatt ovisst för Angereds skolorterna « Rättvisepartiet Socialisterna Göteborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s