Rädda psykiatrin på SU

Ett drygt hundratal hade hörsammat Facebook-gruppen Stoppa nedskärningarna inom psykvårdens uppmaning och samlades vid 12-tiden på Wavrinskys plats i Göteborg. Sedan tågade man till Sahlgrenska Universitetssjukhuset för att protestera utanför sjukhusstyrelsens möte.

Jan Eriksson, sjukhusdirektör på SU erbjöd först, via dialogpolisen på pllats, två av demonstranterna att komma upp till mötet för att prata men detta nöjde sig inte sjukvårdsaktivisterna med utan istället krävde man att politikerna skulle prata med hela demonstrationen. ”Om inte ni kommer ner kommer vi in till er!” ropades det. En av arrangörerna till demonstrationen, Anahita Apifera, hälsade alla välkomna och sedan fick deltagarna komma fram och tala.

Flera avtalarna kritiserade ledningen, både på sjukhuset och i hela regionen. Man lyfte exempel på politikernas skenande löneutveckling samtidigt som man genom politiska beslut sparkar på de som redan ligger.

– Vi har varit i kontakt med de stora fackförbunden, men de har inte ens bemödat sig att svara. Det är sorgligt att de inte stödjer protesterna mot nedskärningarna, sa Anahita till Offensiv. Vårt budskap idag är att vi vill stoppa nedskärningarna och stängningen av de två psykiatriska vårdavdelningarna.

Efter en stund kom två politiker ner: ordföranden för SU Kerstin Brunnström (S) i sällskap med vice ordförande Johnny Bröndt (M). Brunnström började in bästa politikeranda försöka prata bort faktumet att SU och regionen står inför stora nedskärningar men blev stundvis övverröstad av demonstranternas frågor och kritik. Efter att under några minuter försökt lägga skulden på först tjänstemännen och sedan regionspolitikerna tystnade hon när Stefan Berg, RS, påtalade att det är hennes parti som tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet sitter i majoritet i regionsstyrelsen.

Därefter backade hon skamset in genom entrédörrarna igen med Bröndt, som inte sagt ett ord under utfrågningen svansande efter sig. Kvar lämnades en tjänsteman som istället för de beslutsfattande politikerna fick stå till svars för de konsekvenser nedskärningsbesluten får.

Att S och M gör gemensam front och försvarar nedskärningarna är inte förvånande men nog så avslöjande för de hundra som deltog i protesten. Kraven på fackligt deltagande i den fortsatta rörelsen måste nu höjas och ökad press sättas på ledningarna att mobilisera till manifestationer och om nödvändigt strejker. För att stoppa nedskärningarna som fr femte året i rad plågar SU så räcker det inte med enstaka protester utan kampen måste knyta samman avdelningarna på sjukhusen och engagera personal, patienter och anhöriga.

Linnea Wallberg

TV4

GT 

GP

GP 2

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s