Skolstrejker förbereds i Angered

Det kokar minst sagt i Angered med förslaget på tre stängda skolor och kraftiga omorganiseringar. På torsdagskvällen förra veckan hölls ett stormöte dit uppåt 350 personer kom. Förslaget på fortsatt kamp, demonstration vid Nämndemötet och att förslaget borde kastas där det hör hemma -i papperskorgen, möttes av ett rungande ja och jubel. Nu rustar föräldrarna till en skolstrejk och demonstration den 30 november.

Johannes Lundberg, förälder och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna hade ombetts att leda mötet.
Av samtliga elva ledamöter dök dock bara en upp från Stadsdelsnämnden som var Yvonne Palm (v).
– Att inte fler politiker från nämnden kommit beror på vårt initiativ, de vill inte komma och möta verkligheten. Att sätta sig ner och rösta för ett förslag då man mött oss skulle vara betydligt svårare, sa Johannes inledningsvis.
Efter att förälder efter förälder varit in och konstaterat hur skendemokratisk processen varit, bristen på konsekvensanalys och hur man upplever att tryggheten för barnen försvinner i förslaget, greppade en tjej från 2B i Hammarkullsskolan micken.
– Vi har haft en omröstning i klassen där eleverna röstat emot förslaget att flytta eleverna från sin skola. Hon överlämnade sedan en namninsamling från klassen till Yvonne Palm.
Vänsterpartisten gjorde inget större intryck inför föräldrarna gällande partiets skolpolitik.
– Det vore fegt och oansvarigt att rösta nej, för att därmed låta andra få stå för konsekvenserna i en så stor omorganisering, svarade Yvonne på en direkt fråga.
I stället som ”vänster”parti rösta mot, stödja rörelsen och göra sitt yttersta för att stoppa försämringar för boende i förorten, säger man indirekt att man hellre sätter sig i knät på Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
– Som ett kämpande alternativ på vänsterkanten leder vi i Luleå ofta protesterna utanför kommunfullmäktige och går sedan in och röstar mot nedskärningar och försämringar som drabbar arbetare och låginkomsttagare, säger Jonas Brännberg, gruppledare för Rättvisepartiet Socialisterna i Luleå kommunfullmäktige via telefonkontakt.
Föräldrar från Röseredskolan riktade hård kritik mot sektorchefen för utbildning Jascha Marteleur.
– För fyra månader sedan satt du och lovade oss att barnen efter årskurs 3 skulle få komma till Emmaskolan då du stängde ner årskurs 4 och 5 på Rösered. Nu rycks även det bort med detta förslag, sa Malin Bogholt, förälder.
– Ni bryter mot skollagen varje dag med elever som inte får den hjälp de behöver att nå resultaten, nu använder ni skollagen som tomt argument för att driva igenom denna omorganisering, sa Thomas Nordberg, förälder Röseredskolan.
-Hela detta förslag med 30 sidor galenskap är framtaget genom en skendemokratisk cirkus där vi föräldrar kallas till möten med stadsdelens tjänstemän för att diskutera hur vi vill att Angered skolor ska se ut. Sedan tillsätter man en konsult som för 400 000 kronor tar fram ett förslag där man totalt struntar i föräldrarnas åsikter och istället lägger ett förslag som riskerar att slå Angereds skolor i spillror, säger Kristofer Lundberg, förälder i Hammarkullen och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna.
De låga resultaten är ett problem i Angereds skolor och skolan behöver förändras, men lärarna själva säger att svaret är mer resurser.
I förslaget säger man dock att minskade lokalytor istället ska ge fler lärare, men det argumentet känns föga troligt då SDN Angered gjorde sig av med uppåt 90 tjänster inför hösten och att samtlig personal ska få söka om sina tjänster i och med omorganiseringen. Hur många som dolt försvinner vet man inte.
Socialdemokraterna har haft ett lokalt möte där man försökt förankra förslaget. Det har gått sämre och därmed kommer man troligtvis bordlägga ärendet till december.
Då det kommer till resultaten hade Håkan Linnarsson (s) en skrämmande inställning till såväl elever som lärare och pedager.
-Är det någon som på allvar tror att vi kan få högre resultat än 50 procent här ute, sa Linnarsson.
En annan socialdemokrat från nämnden menade i ett samtal med en förälder att de självklart måste fattas ett beslut snart. Hon menar att det varit på tapeten väldigt länge, men att göra det tidigare hade varit politiskt självmord. Med de orden kan man ju konstatera att man inte ville ta detta för nära inpå valet. Ett år efter är perfekt, då har Angeredsborna tre år på sig att glömma. Men frågan är om detta glöms bort om man kör över alla engagerade föräldrar, struntar i barnens trygghet och stänger ner skolor, samtidigt som man röstar igenom förslaget.
Medan politiker nu diskuterar hur förslaget ska förankras, vilka argument man ska använda och hurruvida man ska ta beslut den 30:e eller inte så avlöser föräldramötena varandra och känslan är att föräldrarna inte viker en tum. Nu rustas det för skolstrejk där det under pressläggning finns tre föräldragrupper från olika skolor som ställt sig bakom.
Rättvisepartiet Socialisterna har i månader kampanjat mot stängda skolor i Angered med namninsamlingar, flygbladsutdelningar och dörrknack. RS stödjer skolstrejken och fortsatt kamp i skolfrågan
På de skolor där vi har föräldrar deltar vi aktivt, samtidigt som partiet har hjälpt till med att trycka flygblad, förbereda möten och fixat demonstrationstillstånd.

RS Hammarkullen
RS Sandeslätt
RS Hjällbo

Annonser

En reaktion på ”Skolstrejker förbereds i Angered

  1. Pingback: Delseger för protesterna men fortsatt ovisst för Angereds skolorterna « Rättvisepartiet Socialisterna Göteborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s