350 föräldrar på stormöte för skolan

20111117-214219.jpg

Idag samlades 350 föräldrar i Hammarkullens Folkets Hus i protest mot skolnedskärningar, omorganisering och nedlagda skolor.
Johannes Lundberg, förälder och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna öppnade mötet som var indelat i två delar. Den första delen var bara för föräldrar där man diskuterade igenom tjänstemannaförslaget som lämnats över till politikerna. Andra delen av mötet var SDN politikerna och tjänstemännen inbjudna.

Det var dock bara Vänsterpartiets Yvonne Palm som dök upp från politikerna och fick således vara ensam och svara på föräldrarnas åsikter.

Först att greppa micken var en tjej från Hammarkulleskolan 2 b som berättade att de haft en omröstning i klassen där eleverna röstat emot förslaget att flytta eleverna från sin skola. Hon överlämnade sedan en namninsamling från klassen till Yvonne Palm.

Föräldrar från Röseredskolan riktade hård kritik mot sektorchefen för utbildning Jacha Mertelur.

– För fyra månader sedan satt du och lovade oss att barnen skulle få komma till Emmaskolan efter att ha gått ut 3:an på Rösered och nu rycks även det bort med detta förslag, sa Malin Bogholt, förälder.

20111118-161419.jpg

– Ni bryter mot skollagen varje dag med elever som inte får den hjälp de behöver att nå resultaten, nu använder ni skollagen som tomt argument för att driva igenom denna omorganisering, sa Thomas Nordberg, förälder Röseredskolan.

– Hela detta förslag med 30 sidor galenskap är framtaget genom en skendemokratisk cirkus där vi föräldrar kallas till möten med stadsdelens tjänstemän för att diskutera hur vi vill att Angered skolor ska se ut. Sedan tillsätter man en konsult som för 400 000 kronor tar fram ett förslag där man totalt struntar i föräldrarnas åsikter och istället lägger ett förslag som riskerar att slå Angereds skolor i spillror, säger Kristofer Lundberg, förälder i Hammarkullen och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna.

– Angereds tjänstemän verkar tro att kunskap finns i ett skåp och det bara är att plocka fram och trycka ned i halsen på eleverna. De tror att det räcker med fyra väggar och böcker. Men en fungerande skola är mer än så, arbetslag som under flera år arbetat ihop sig och skapat en trygg miljö för eleverna, detta trots politikernas ständiga nedskärningar och attacker, fortsatte Kristofer.

Frågor riktades från publiken direkt till Vänsterpartiets Yvonne Palm.

– Hur kommer ni rösta den 30 november?

Yvonne Palm svarar att ”rösta nej det är det lättaste man kan göra, men också det fegaste, då måste man låta andra ta ansvar”. Mer än så blev inte svaret. Men det pekar mot att Vänsterpartiet ser samarbetet med Socialdemokraterna och Miljöpartiet som viktigare än den massiva opinionen mot förslaget som visade sig på mötet.

På mötet fanns inte bara föräldrar, det var också personal från flera skolor i området som Kulturskolan, Nytorpskolan och Hammarkulleskolan som ratade förslaget. Ungdomar och personal från Mixgården fanns också på plats.

En ung kille på 14 år var orolig för hur situationerna i Hammarkullen skulle bli om nedskärningarna blir av.

– Vad tror ni händer? Bli inte förvånade om kriminalitet och bilbränderna ökar, sa han.

Istället för att ta till sig detta svarade Yvonne Palm arrogant med värsta typen av härskarteknik att ”alla har ett personligt ansvar, nu hoppas jag inte att du går ut och bränner bilar”.  Att hon som politiker lägger ordet i munnen på en orolig elev som vill värna om sin skola retade upp publiken. Att så många elever satt på hela det tre timmar långa mötet visar hur mycket de brinner för sin stadsdel.

Johannes Lundberg avslutade mötet med tre frågor riktade till föräldrar, elever och personal: Är vi beredda att kämpa och demonstrera den 30 november och stoppa detta förslag där det hör hemma, i papperskorgen? Han möttes av jubel, applåder och ett enväldigt ”Ja!”

Föräldrar, elever och personal har visat sig beredda att kämpa. Nu måste fackföreningarna aktivt ge sitt stöd och mobilisera till protestererna den 30 november, 14.00 utanför Blå Stället i Angered Centrum.

RS Hammarkullen
RS Sandeslätt
RS Hjällbo

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.